Sporten en hyperthermie

Deelnemen aan een sportevenement is een unieke ervaring, maar tegelijkertijd vraag je wel wat van je lichaam! Je spant je flink in, waardoor je lichaamstemperatuur stijgt. Dat is normaal, maar soms lukt het je lichaam niet meer om die warmte kwijt te raken. In dat geval ligt oververhitting op de loer, wat uiteindelijk tot een levensbedreigende hitteberoerte kan leiden. Gelukkig kun je zelf veel doen om een hitteberoerte te voorkomen en andere sporters te helpen.

5 gouden adviezen om een hitteberoerte te voorkomen

1. Zorg dat je fit aan de start verschijnt
2. Laat je lichaam wennen aan de warmte
3. Kies voor ventilerende kleding
4. Drink voldoende water
5. Let op je looptempo

Nog meer weten over hoe je een hitteberoerte voorkomt én behandeld?

Lees dit artikel uit het Le Champion magazine


Een film die goed afloopt

Wat een bijzondere dag had moeten worden, eindigt voor Maxime Hofstede (28) in het ziekenhuis. Ze vertelt openhartig over de hitteberoerte die ze kreeg tijdens de Mizuno Halve Marathon.

Het is 16 oktober van vorig jaar, de zondag van de TCS Amsterdam Marathon. Terwijl de lopers even verderop binnendruppelen, is Maxime in het VUmc bedekt door een koeldeken en ijsblokjes. Later wordt haar verteld dat ze een hitteberoerte heeft gehad.

Lees het volledige interview


Van PR-poging naar hitteberoerte

Maanden training en fit aan de start, vastbesloten om zijn persoonlijke record op de 10 Engelse Mijl aan te scherpen. Het liep anders. Jeffrey Aardenburg (39) deelt zijn verhaal over de Dam tot Damloop en de aangrijpende wending die zijn race nam op zondag 18 september 2022.

Jeffrey had maar liefst acht maanden getraind voor de Dam tot Damloop. ‘Ik liep veelal twee keer per week 10 km. De laatste twee maanden heb ik dit verder uitgebreid naar 12 km en heb ik ook meerdere keren 14 km gelopen’, blikt Jeffrey terug.

Lees het volledige interview


Thermoclinics

Meten is weten. Joost Fonville is na het verlies van zijn zoon aan een hitteberoerte diverse initiatieven gestart om hitteberoertes bij hardlopers te voorkomen. Zo is hij een website gestart waar veel informatie over hyperthermie bij hardlopen is samengebracht en waar lopers die het een keer is overkomen hun getuigenis kunnen delen met anderen, om beter te begrijpen hoe het je overkomt en wat het met je doet. Klik hier om deze website te bezoeken.

Een ander initiatief is de organisatie van thermo clinics, waarin je tijdens inspanning de (schommelingen in) je eigen lichaamstemperatuur kunt meten. Ook krijg je in een thermo clinic veel advies voor het voorkomen van oververhitting of onderkoeling.

Meer informatie of deelnemen