Historie

Le Champion

1969

De filosofie achter de tenaamstelling Le Champion is niet bekend. Van de in 1922 opgerichte wielerclub zijn uit oude brieven en reglementen wel de doelstellingen van de club terug te vinden en het uitbouwen van de verenigingsstructuur in latere perioden. Opvallend is de passie waarmee de fietssport wordt bedreven. In een tijd waarin beweerd werd dat ‘alleen gekken een dergelijk ding bestegen’. Ook schetsen de stukken een beeld van het enthousiasme waarop actieve leden bezig zijn met de club. Deze bevlogenheid wordt tot de dag van vandaag nog steeds…

Lees meer

1970 – 1980

Deze periode laat zich het best omschrijven als de tijd van pionieren, improviseren maar vooral van presteren. De basis wordt gelegd voor grote fietstochten en hardloopwedstrijden. Spraakmakende evenementen toegankelijk voor iedereen die van sport houdt. Dit blijkt de succesformule bij de ontwikkeling van alle daarop volgende evenementen.

Met de groei van 80 leden in 1970 naar 2.800 in1979 is Le Champion bij haar 10-jarig bestaan de grootste…

Lees meer

1980 – 1990

Begin jaren tachtig maakt de vereniging een explosieve groei door tot ruim 4.100 leden. Daarna komt er een kentering en daalt het ledenaantal tot 2.900 om vervolgens vanaf 1987 weer te stijgen. Tot 2005 blijft het ledenaantal schommelen tussen 3.200 en 3.800 leden.

Na het succes van buitenlandse fietstochten zoals Zuidkaap in 1979, Corsica in 1980 en Vancouver-Anchorage in 1980 werd in dat jaar de buitenland commissie opgericht…

Lees meer

1990 – 2000

Deze periode staat in het teken van doorontwikkelen van bestaande evenementen. De Dam tot Damloop en Egmond Halve Marathon maken een grote ontwikkeling door. Ook qua performance boekt Le Champion vooruitgang door het uitbrengen van een eigen website en een solide nieuw basis op administratief vlak.

In 1991 krijgt de Stichting Sportevenementen Le Champion kantoorruimte boven een schilderswinkel in Heiloo. Tot die tijd was er kantoor aan huis gehouden...

Lees meer

2000 – 2010

Naast de succesvolle hardloopevenementen introduceert Le Champion in deze periode ook wandelevenementen. Na het succes van de eerste Wandel Marathon in Egmond verschijnt nog datzelfde jaar de Dam tot Dam Wandeltocht op de kalender. Naast de wandelvierdaagsen in Alkmaar en Bali ligt vanaf 2007 de focus ook op de wandelsport.

De organisatie van Amsterdam Marathon heeft in deze periode problemen bij het organiseren van dit grote evenement en vraagt...

Lees meer

2010 - Heden

De Ronde van de Westfriese Omringdijk werd voor het eerst georganiseerd in 2011, in samenwerking met de Cultuurcompagnie Alkmaar. In datzelfde jaar startte de samenwerking tussen TCS en Le Champion en werd TCS titelsponsor van de Amsterdam Marathon. Dit is het begin van een langdurige samenwerking die tot heden voortduurt.

In 2011 werden de besturen van de vereniging en de stichting samengevoegd....

Lees meer

Volg ons op Instagram

Meld mij aan voor de nieuwsbrief

Ontvang als nieuwsbrieflid als eerste het Le Champion nieuws met daarin updates over leuke activiteiten en -evenementen.