Lezing Guido Hartensveld

Topcoach Guido Hartensveld van Team Distance Runners (TDR) was op 11 januari samen met Jesse Scheltema,  een van de topatleten van TDR, naar het kantoor van Le Champion gekomen. Ze gaven aan een aantal leden van Le Champion tips als voorbereiding op hun deelname aan de NN Egmond Halve Marathon en/of de Groet uit Schoorl Run.
Vol zelfvertrouwen aan de start
Zorg dat je zelfverzekerd aan de start staat, dat moet oprecht zijn. Zorg daarvoor door je goed voor te bereiden (door goed getraind te hebben).
Maak een gameplan en een raceplan
Bereid je goed voor door een gameplan en een raceplan te maken. Met een gameplan zorg je dat je alle randzaken goed voorbereidt, zoals de reis (vertrek op tijd, dan voorkom je stress) naar het evenement.
In je raceplan bereid je de wedstrijd voor. Kijk naar de eb- en vloed tijden, denk na over hoe je je race wilt indelen zodat je op je best bent tussen start en finish. 
Train niet te hard
Voorkom dat je een woensdagavondkampioen wordt. Veel atleten maken de fout om te hard te trainen in de laatste week voor de wedstrijd. Quote: ‘Training is to improve your fitness, not to prove’. Je wilt je fitheid improven, niet aan jezelf bewijzen, dan ga je te hard. 
Elke atleet heeft een eigen fysiologisch profiel, waardoor de periodisering voor iedereen anders is. Maar algemeen kun je terugrekenen: twee weken voor de wedstrijddag neemt je trainingsomvang af omdat je gaat taperen. Daarvoor heb je een blok van 4 tot 6 weken waarin je specifieke trainingen doet als voorbereiding op de wedstrijd. 
Focus je voor de start
Kijk naar je energie op de wedstrijddag. Als je introvert bent, kun je jezelf het beste afsluiten van andere deelnemers. Anders is je energie al op voordat je van start bent gegaan. Een extraverte deelnemer geniet juist van alle drukte en kletst met andere deelnemers en zet harde muziek op om in de stemming te komen. Kies muziek waar je enthousiast van wordt.
Ga ruim op tijd van huis
Zorg voor een goed tijdschema. Bedenk wat je allemaal moet doen tot de start en hoeveel tijd het kost. Voorkom stress door ruim op tijd te vertrekken. 
Probeer geen nieuwe dingen op de wedstrijddag
Ga niet tijdens een belangrijke wedstrijd experimenteren met nieuwe voeding of drankjes. Het is beter om dat uit te testen tijdens een training. Ga ook niet op nieuwe schoenen lopen bij een wedstrijd. Zorg dat deze al ingelopen zijn. 
Kies de juiste voeding
Zorg dat je minimaal 3 uur van te voren ontbijt. Als je laat start dan neem je nog een licht ontbijtje wat later op de ochtend. Zorg dat je geen vet ontbijt neemt (eieren met spek is geen goed idee) en dat je niet teveel vezels eet. Op de avond voor de wedstrijd is een pastamaaltijd aan te raden, pas op met vette saus en neem ook niet teveel groente i.v.m. de vezels, dat verteert moeilijk.
Kies een realistisch doel
Stel een doel op dat realistisch is, want als je de lat te hoog legt voor jezelf dan geeft dat stress. Een doel moet je motiveren en niet verlammen. Bedenk goed wat haalbaar is. 
Loop in je flow
Hoe kom je tijdens je wedstrijd in de juiste flow, zodat alles makkelijk wordt? Als je goed geconcentreerd bent, dan gaat het vanzelf. 
Sporthorloge
Zorg dat je met hart en ziel loopt, dat doe je door niet continu op je sporthorloge te kijken, want dan zit je niet in je concentratie. Als je teveel aan je eindresultaat denkt, dan verlam je.