1980 – 1990 Chartervliegtuig voor deelnemers

Begin jaren tachtig maakt de vereniging een explosieve groei door tot ruim 4.100 leden. Daarna komt er een kentering en daalt het ledenaantal tot 2.900 om vervolgens vanaf 1987 weer te stijgen. Tot 2005 blijft het ledenaantal schommelen tussen 3.200 en 3.800 leden.  

Na het succes van buitenlandse fietstochten zoals Zuidkaap in 1979, Corsica in 1980 en Vancouver-Anchorage in 1980 werd in dat jaar de buitenland commissie opgericht. Vanaf deze tijd is Le Champion voorloper in het organiseren van buitenlandse fietsvakanties met onder meer de Japan Cycle Tour in 1981.

In 1986 wordt de Stichting Sportevenementen Le Champion opgericht waarin een aantal van de grote evenementen wordt ondergebracht. Na het verkrijgen van een vergunning voor de Dam tot Damloop blijkt de inzet van professionele krachten noodzakelijk voor de voorbereiding van evenementen met een massale opkomst.

Wapenfeiten
–    In 1980 gaan honderd leden van Le Champion met fietsvakantie naar het buitenland. Le Champion chartert voor haar deelnemers een DC9 en vertrekt naar de vakantiebestemming op Corsica.

–    Le Champion maakt naam door het organiseren van buitenlandse fietsklassiekers en het inrichten van het Klassiekerbrevet. Ook zet Le Champion Luik-Bastenaken-Luik op de kalender gevolgd door een Klassiekerweek. In één week vier profklassiekers nafietsen blijkt de ultieme droom van de prestatieve fietser in deze periode.

–    Na vier jaar lobbyen door Cees Lansbergen besluit de gemeenteraad om voor één keer toestemming te verlenen voor een trimloop van Amsterdam naar Zaandam. Burgemeester Wim Polak is fel tegen. Hij vreest verkeersproblemen door de tijdelijke afsluiting van de IJ-tunnel en overbelasting van het politiecorps. Onder burgemeester Ed van Thijn gaat de eerste editie van start. Voor het evenement melden zich 4.300 liefhebbers aan de start. Nog groter echter is de belangstelling langs het parcours. Tienduizenden mensen staan langs de kant om familie, vrienden en bekenden aan te moedigen. Amsterdam kan er niet onderuit. Het evenement blijft sindsdien op de kalender.

–    Het vriest zes graden, een zuidwesterstorm raast over Nederland en sneeuw maakt wegen onherkenbaar en spekglad. Ondanks de barre omstandigheden in 1985 starten toch 3.750 deelnemers bij de Egmond Halve Marathon. Beelden van ijspegels aan mutsen en sneeuwklonten in baarden gaan de wereld over.