Leo Bilars

Leo is de tweede generatie vrijwilligers van de familie Bilars. Tot 2018 waren er zelfs drie generaties actief bij Le Champion. Vaste prik voor Leo Bilars: de Fjoertoer in Egmond. 

‘Door mijn vader ben ik besmet geraakt met het Le Champion-virus. Omdat hij vrijwilliger was, ben ik het ook gaan doen. Ik ben begonnen op een verzorgingspost, stroomde door naar verkeersregelaar en ben later parcoursleider bij verschillende evenementen geworden. Per jaar ben ik bij ongeveer acht evenementen betrokken. Bij de Fjoertoer in Egmond ben ik altijd van de partij. Dit jaar had ik de leiding over de verkeersregelaars. Bijzonder is dat mijn 15-jarige zoon Jesse nu ook vrijwilliger is. Hij helpt bijvoorbeeld bij de Alkmaar City Run by night en de Plus Wandel4daagse Alkmaar met stempelen en medailles uitdelen. Bij de NN Egmond Halve Marathon, waar ik sectorleider ben, staan we samen in Castricum en bij de Egmond Wandel Marathon tegen reuma en Groet uit Schoorl Run helpt hij met het regelen van het busvervoer. Jesse doet zijn vrijwilligerswerk in naam van zijn opa. Vorig jaar februari is mijn vader onverwacht overleden. Bij de Plus Wandel4daagse Alkmaar van 2017 hadden we nog drie generaties vrijwilligers. Dat was bijzonder. Ja, Le Champion is echt een familiedingetje voor ons. Ook mijn vriendin is vrijwilliger. Met z’n drieën staan we bij de Egmond Wandel Marathon tegen reuma.

Ik houd van organiseren. Mijn drijfveer is de omgang met de andere vrijwilligers van Le Champion. Je hebt veel steun aan elkaar. Ook de waardering die je van de deelnemers krijgt, is fantastisch. Bij welk evenement je ook bent, je wordt altijd wel even bedankt. Dat gebeurde ook weer bij de Fjoertoer Egmond. Een hele dag ben je in touw, maar dat maakt het de moeite waard. Het gevoel dat je het toch maar weer met z’n allen geflikt hebt, is het mooiste wat er is.’

13-10-2020