Kampioenen - Aflevering 8

Met 'hazen' Jack en Ineke razen tijdens de Amsterdam Marathon: ''Begin niet te snel''


Voor de één een doel op de bucketlist, voor de ander inmiddels een vast evenement in het jaar. Over minder dan twee maanden, op 15 oktober, staat de TCS Amsterdam Marathon, georganiseerd door Le Champion, voor de deur. En daar hoort een goede voorbereiding bij. Ervaren hardlopers en pacers Jack en Ineke stomen de deelnemers klaar met een serie trainingslopen én ze behoeden je voor de valkuilen.

Het is zondagochtend vroeg als gecertificeerde hardlooptrainers en pacers Jack Koninx en Ineke Kosse bij cricketvereniging VRA in het Amsterdamse Bos aankomen. Voordat honderdvijftig lopers zich hier straks voor een training verzamelen, treffen de twee trainers de voorbereidingen. Jack steekt bordjes met tempoaanduidingen in het gras, Ineke zet de koffie klaar en de inschrijfformulieren worden op tafel gelegd. ''De meesten schrijven zich van tevoren in, maar soms besluiten mensen op de dag zelf nog mee te trainen, afhankelijk van wat het weer doet. En dat kan gewoon,'' vertelt Jack.

Duurloop
Vandaag staat een training van 25 kilometer - een zogenoemde duurloop - op het programma. Deelnemers worden in tempogroepen ingedeeld: de tijden variëren van 4:45 tot 06:30 minuten per kilometer. Onder begeleiding van pacemakers - ook wel hazen genoemd - zullen de groepen kort na elkaar vertrekken. Om de zes kilometer is er een korte pauze bij de drinkpost. De truc is volgens Jack en Ineke om álle rondes hetzelfde tempo aan te houden. ''Want mensen beginnen vaak te snel'', vertellen ze uit ervaring.

Jack en Ineke begonnen zeventien jaar geleden met groepjes in het Amsterdamse Bos te lopen. Omdat er zoveel animo bleek te zijn, hebben zij niet veel later Stichting Trainingslopen opgericht. Ter voorbereiding op de TCS Amsterdam Marathon worden jaarlijks trainingslopen georganiseerd. Onder begeleiding van tempomakers kunnen de deelnemers een aantal langere trainingen volgen als voorbereiding op hun marathon. 

Jack begeleidt vandaag het groepje met tempo 06:15 minuten per kilometer, Ineke de groep van 05:45. Ze drukken op het hart om een constant tempo aan te houden. ''Loop niet eerst 7, daarna 4 minuten per kilometer, maar hou continu dezelfde tempo aan.'' Een ander valkuil is dat mensen denken dat je alle trainingen op marathontempo moet doen. ''Dat is niet zo, dat bewaar je voor de marathon. Het beste is om rustig te lopen, dan is de kans dat je de man met de hamer tegenkomt veel kleiner,'' legt Jack uit.
'
'Het gaat om een mix, snelle intervallen en een duurloop zoals vandaag. De basis ligt op duurlopen. Je traint op vetverbranding en gaat zuinig om met je energie. Drink daarnaast onderweg regelmatig en pas je tempo aan als het heel warm is, anders wordt je hartslag te hoog.'' 

TCS Amsterdam Marathon
De Marathon is populairder dan ooit. Ruim drie maanden voor de start van de 47e editie van de TCS Amsterdam Marathon zijn alle 45.000 startbewijzen vergeven. Op zondag 15 oktober gaan 20.000 hardlopers van start op de hele marathon, wat ook nog eens een recordaantal is voor de hoofdafstand van het evenement.

Wil jij ook goed voorbereiden op TCS Amsterdam, kijk dan hier op de website waar een speciale pagina is hierover. In september worden nog twee trainingslopen georganiseerd.