Kampioenen - aflevering 4

Niemand verdwaalt tijdens de Ronde van Noord-Holland, dankzij vrijwilligers


In deze aflevering van de serie kampioenen nemen we een kijkje bij de voorbereidingen van de Ronde van Noord-Holland. De wielerklassieker werd afgelopen zaterdag voor 49ste keer gehouden. Op de dag voorafgaand aan het evenement volgt presentatrice Sibel Önemli parcoursleider Fred Middelburg en uitpijler Adrie Nillesen tijdens het uitzetten van de route. Een flinke klus, want de totale route is ruim 260 km lang.

Vrijwilliger Fred Middelburg (75) is al maanden bezig is met de voorbereiding voor het evenement. Als parcoursleider is hij verantwoordelijk voor het uitzetten van de route. Op basis van ervaringen van de vorige Ronde van Noord-Holland wordt de route aangepast en uitgezet. "Dat werk begint al in oktober, want als je niet op tijd de vergunningsaanvragen de deur uit hebt, dan heb je een probleem", vertelt Fred

Als de route eenmaal is goedgekeurd gaat Fred deze controleren. Ook de plekken van de verzorgingsposten en verkeersregelaars bepaalt Fred. Sibel ontmoet Fred op de dag voordat de ronde gehouden wordt. Het is een drukke dag voor Fred, want hij moet diverse splitsings- en waarschuwingsborden op de 160 kilometer lange route plaatsen. En Sibel helpt graag een handje mee. 
Onderweg naar de eerste splitsing in Alkmaar legt Fred uit waarom hij al meer dan 30 jaar vrijwilliger is bij Le Champion. "Het is een hele fijne organisatie met mooie evenementen en het is een hele trouwe vrijwilligersgroep, waardoor ik een heleboel mensen heb leren kennen." 

Uitpijlers
Naast Fred zijn er vandaag ook vrijwilligers actief bezig met de route. Zo rijden er vandaag meerdere ‘uitpijlers’ een gedeelte van het parcours. In de buurt van Zuidschermer ontmoet Sibel de 72-jarige Adrie Nillesen op de fiets. Hij laat Sibel zien waar een goede uitpijler op let en hoe belangrijk werk het is.

Nillesen hoeft gelukkig niet alle 260 kilometer van richtingsborden te voorzien. Hij neemt zo'n 60 kilometer voor zijn rekening. Maar dat neemt niet weg dat hij flinke afstanden fietst. Op de dag van het evenement controleert hij het werk van een collega-uitpijler. En de dag na het evenement mag hij de pijlen opruimen. Al met al fietst hij toch zo'n 160 kilometer.

"Een ander zit misschien de hele dag in de sportschool, maar ik hou van fietsen. En als ik toch fiets, dan kan ik net zo goed die pijlen ophangen. Ik doe het graag en het houdt mij fit", vertelt Nillesen met een lach. 

In het programma Kampioenen gaat Sibel Önemli op zoek naar de verhalen achter de deelnemers aan de vele sportevenementen in onze provincie. Een gezonde levensstijl staat hierbij voorop. Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met Le Champion. 

Aflevering 4