Allard Drent

Vier jaar gelden meldde Allard Drent zich als vrijwilliger aan bij Le Champion. Hij brengt de spullen rond tijdens evenementen. 

‘Ik ben vrijwilliger geworden door mijn moeder. Die wandelt graag, en toen ze meedeed aan de Egmond Wandel Marathon tegen reuma, leek het me leuk om een keer te gaan helpen. Dat is nu vier jaar geleden. Ik stond bij een stempelpost op het strand, midden in een dikke storm. Dat was echt verschrikkelijk. Ineens begon het enorm hard te waaien en te regenen, maar ondanks het weer vond ik het meteen leuk om te doen. Inmiddels heb ik meegeholpen bij meerdere grotere evenementen, de Fjoertoer in Egmond, bijvoorbeeld, en de Dam tot Damloop.

Voordat mijn moeder me erover vertelde, had ik nog nooit van Le Champion gehoord. Het bleek een gezellige club te zijn. Het is moeilijk te beschrijven, maar de sfeer bij de evenementen die ze organiseren is bijzonder. Je komt elke keer dezelfde mensen tegen. Je sluit makkelijk aan. Na afloop van een evenement gaan we meestal samen wat eten of drinken. Dan spreken we af dat we elkaar een jaar later weer zien, en bedanken we elkaar voor de gezelligheid en inzet. Want we moeten het samen doen, daar draait eigenlijk alles om.

Kort na mijn eerste keer in Egmond werd ik gevraagd om als chauffeur aan de slag te gaan bij Le Champion. Zo breng ik bij evenementen spullen – stempelbenodigdheden, eten, drinken – naar de verschillende posten op de route. Ik rijd heel wat kilometers af. Het werk past bij me, want in het dagelijks leven ben ik vrachtwagenchauffeur. Voor mijn werk maak ik lange dagen, ga ik meestal om vijf uur in de ochtend de deur uit en ben ik soms pas om acht uur ’s avonds thuis. Ja, je kunt wel zeggen dat ik altijd druk ben, maar toch: voor dit soort vrijwilligerswerk maak ik graag tijd.’

13-10-2020