Klassiekerbrevet

Schrijf jouw eigen fietsgeschiedenis met 10 klassiekers
Een onvergetelijke gebeurtenis, dat is het rijden van een wielerklassieker. Over dezelfde wegen, hellingen en kasseistroken als de professionals. Zwoegen op de Cauberg, de Koppenberg, de Madonna di Ghisallo, over de kasseistroken in België en Noord-Frankrijk en over de witte grindwegen van de Strade Bianche in Toscane. Net als de profs. Een uitzonderlijke prestatie!

Klassiekerbrevet
Bij een uitzonderlijke prestatie hoort een passende  beloning. Le Champion kent daarom sinds 1985 een Klassiekertrofee en een oorkonde: het Klassiekerbrevet.  Er zijn dertien  klassiekers geselecteerd die gelden voor het brevet:

 • Amstel Gold Race*
 • Luik-Bastenaken-Luik*
 • Milaan-San Remo*
 • Parijs-Roubaix*
 • Ronde van Lombardije*
 • Ronde  van Vlaanderen*
 • Clásica San Sebastián
 • Gent-Wevelgem
 • Omloop Het Nieuwsblad
 • Parijs-Tours
 • Waalse Pijl
 • Strade Bianche
 • Bordeaux-Parijs

Van de dertien klassiekers moeten er tien succesvol worden volbracht om in het bezit te komen van een Klassiekerbrevet. De met een *  aangeduide klassiekers zijn verplicht. Van veel klassiekers bestaan verschillende toerversies. Jaarlijks wordt op de website van Le Champion bekend gemaakt welke versies gelden voor het Klassiekerbrevet. Onder voorbehoud worden de volgende klassiekers (ook) door Le Champion zelf georganiseerd: Luik-Bastenaken-Luik (jaarlijks), Omloop het Nieuwsblad (om het jaar), Strade Bianche en Ronde van Lombardije, (de laatste twee om het jaar in een Klassiekerweek samen met Milaan-San Remo), Parijs-Tours en Clàsica San Sebastan (de laatste twee om het jaar in een Klassiekerweek samen met Bordeaux-Parijs).

Klassiekertrofee
Na de eerste drie klassiekers te hebben volbracht kunnen  de deelnemers de Klassiekertrofee bestellen (de prijs van deze trofee wordt binnenkort bekend gemaakt) met voor elke gereden klassieker een plaatje met de naam van de klassieker. De trofee kan elk jaar worden aangevuld met de plaatjes van de nieuw volbrachte klassiekers. Net zolang tot ze alle tien zijn gereden .

Twee afstanden
Naast de reguliere klassiekerafstand (meer dan 200 km), is het vanaf 2014 mogelijk om ook een verkorte versie te rijden van rond de 130 km (120 – 150 km). Dit komt tegemoet aan de bij veel fietsers levende wens om wel klassiekers te rijden, maar met een kortere afstand. Op het plaatje van de gereden klassieker zal worden aangegeven welke afstand is verreden.

Overgangsregeling voor deelnemers die voor 1 januari 2014 hebben ingeschreven
Deelnemers die voor 1 januari 2014 als deelnemer zijn geregistreerd kunnen al hun eerder geaccepteerde klassiekers laten vermelden op het brevet. Degenen die al minimaal een van de in 2014 voor het brevet vervallen klassiekers hebben gereden kunnen hun brevet aanvullen tot dertien klassiekers met twee van de onderstaande ritten:
- Gouden Flandrien (B) – 250 km
- Grenslandklassieker (NL) – 210 km
- Jan Jansen Classic (NL) – 200 km
- Jean Nelissen Classic (Lux) 220 km
- Strade Bianche  (I-200 km)
- (Deel van) Bordeaux-Parijs (min. 310 km)

Deelnemers die voor 1 januari 2014 als deelnemer zijn geregistreerd en die nog niet een van de in 2014 voor het brevet vervallen klassiekers hebben gereden kunnen overstappen naar het nieuwe brevet met tien klassiekers. Indien een deelnemer uit deze groep al in het bezit is van het Klassiekerbord voor dertien klassiekers kan tegen inlevering van het oude bord een nieuwe trofee voor tien klassiekers worden besteld, inclusief een plaatje van de al gereden klassiekers. Nadere informatie volgt voor de Le Champion Promotiedag op 14 december 2014.

Meer informatie
Gert van der Meer, e-mail
Evert van Ravensberg, e-mail

Klik hier om je aan te melden voor het Klassiekerbrevet
Klik hier om volbrachte Klassiekers te melden
Klik hier voor het Jaarprogramma Klassiekerbrevet
Klik hier voor het Reglement Klassiekerbrevet

Le Champion organiseert jaarlijks meer dan tachtig hardloop-, fiets- en
wandel evenementen in binnen- en buitenland.