Opleiding wegkapitein

Fiets je in een groep van meer dan 4 personen? Dan is het aanbevolen om per toerbeurt een van de groepsleden de functie van wegkapitein op zich te nemen om gezamenlijk te zorgen voor de veiligheid van de groep. In één dag leer je in theorie en in de praktijk hoe je de veiligheid bewaakt. Deze opleiding vormt de basis voor een opleiding Assistent Wielertrainer.

Op zaterdag 1 mei 2021 organiseren we de opleiding tot wegkapitein.  Erg leuk om aan deel te nemen als jij iemand bent die:

  • In een groep fietsers graag de organisatie op zich neemt;
  • Het leuk vindt om afwisselende routes te bedenken, omdat je bekend bent met leuke plekjes in de omgeving;
  • Zich snel in kan leven in de sfeer en de sportprestaties van deelnemers binnen een fietsgroep;
  • Enige kennis van EHBO heeft en in staat is om gemaakte afspraken binnen de groep te handhaven;
  • Snel beslissingen kan nemen als dat nodig is bij een ongeval of pech;
  • Verder zou willen gaan met het geven van fietstrainingen.


Motivatie
Doordat er steeds meer gefietst wordt en we steeds vaker in groepen fietsen, is goede begeleiding van instructeurs van groot belang. Als wegkapitein assisteer je de trainer en begeleid je groepen op een plezierige en veilige manier. Tijdens de eendaagse opleiding leer je onder andere over de maximale groepsgrootte, maar ook welke gevaren er op de loer liggen. Een groep fietsers is qua lengte alleen al te vergelijken met een vrachtauto. Echter is een fietsgroep afhankelijk van de kennis en vaardigheden van verschillende individuen en niet van één persoon. Op de polderwegen is dat geen probleem, maar in de bebouwde kom en op smalle wegen met tegemoetkomend verkeer is het goed om te weten hoe je benarde situaties kunt vermijden. We hebben ruimte voor maximaal 14 personen, dus je kunt je ook met meerdere mensen aanmelden.

Datum: 1 mei 2021

Locatie: Clubhuis IJsvereniging Assendelft, Dorpsstraat 420, 1566 BS Assendelft

Kosten: Leden Le Champion en NTFU € 30,-, niet leden € 40,-. Inbegrepen: lunch, koffie/thee, cursusmateriaal en certificaat.

Aanmelden: Het is nog niet bekend wanneer de inschrijving opent.


Gezondheidsregels in verband met RIVM-protocollen aangaande het coronavirus zijn van toepassing.