Oer-IJ Expeditie laat wandelaars genieten van historische acts, wonderschone natuur en ideaal wandelweer

Ruim 2.800 deelnemers trokken vandaag de wandelschoenen aan voor een ontdekkingstocht tijdens de jubileumeditie van de Oer-IJ Expeditie. Sportorganisatie Le Champion organiseerde samen met Stichting Oer-IJ voor de vijfde en laatste keer dit wandelevenement. De organisatie slaagde er deze editie wederom in om deelnemers op een bijzondere manier kennis te laten maken met het boeiende verleden van het verborgen Oer-IJ landschap. De routes van 10, 16, 22 en 31 kilometer stonden dit jaar in het thema: ‘Water: Toen – Nu – Later’.

Bij het ochtendgloren op Hemelvaartsdag verzamelden de deelnemers zich bij de start voor het archeologiemuseum Huis van Hilde. Om klokslag 08.00 uur werden de eerste wandelaars na het startsignaal van de trompettisten de routes opgeblazen. Via het prachtige polderlandschap wandelden de deelnemers langs molens en de verborgen kastelen die het gebied rijk is. Door middel van de verhalen van diverse acts en gidsen langs de routes kwam de geschiedenis van het Oer-IJ gebied weer tot leven.

Wandelaars aan de kortste afstand – de Singels en Dijkenroute – van 10 kilometer werden dit jaar getrakteerd op een nieuwe route. De gevarieerde wandeling bracht de deelnemers door het compacte, maar bruisende centrum van Castricum. Na een tussenstop bij de stempelpost bij Sportcentrum De Bloemen, werd de tocht al snel vervolgd richting het groene hart van het Oer-IJ gebied.

Na het volbrengen van de ontdekkingswandeltocht konden deelnemers bijkomen op het ingerichte terras bij de finish. Onder genot van muziek en heerlijke zonnestralen werden de wandelprestaties feestelijk gevierd. Vanwege het 10-jarige jubileum van Stichting Oer-IJ werd tijdens het wandelevenement het Onstuimige Oer-IJ bier geïntroduceerd. Het bier dat gebrouwen wordt door Brouwerij Egmond viel erg in de smaak onder de deelnemers.

€ 2.131 voor Stichting Oer-IJ
Ook deze editie was Stichting Oer-IJ het goede doel van de Oer-IJ Expeditie. Dit initiatief van betrokken burgers maakt zich sterk voor een zorgvuldig gebruik van het Oer-IJ gebied. Tijdens het wandelevenement stonden gidsen van de stichting verspreid over de routes om deelnemers nog meer te vertellen over de rijke historie van deze prachtige, groene omgeving. Bij inschrijving konden deelnemers een donatie doen voor het goede doel. Voor de start van de 22 kilometer werd er een cheque van maar liefst € 2.131,- overhandigd aan Stichting Oer-IJ.

Laatste editie door Le Champion
De Oer-IJ Expeditie is in het leven geroepen om het eeuwenoude Oer-IJ gebied op de kaart te zetten. De jaarlijks duizenden wandelaars aan de start en de vijf geslaagde edities hebben daar volop aan bijgedragen. Stichting Oer-IJ zal zich hoe dan ook blijven inzetten voor het kwetsbare gebied. Zo heeft de stichting tijdens deze editie het eerste exemplaar van het Oer-IJ boekje met fietsroutes symbolisch overhandigd aan wethouder Roel Beems.

Meer wandelen
Zin in een nieuwe wandeluitdaging? Het eerstvolgende wandelevenement van Le Champion is de Wandel4daagse Alkmaar van 14 tot en met 17 juni. Inschrijven is mogelijk tot en met woensdag 7 juni via www.wandel4daagsealkmaar.nl. De gehele wandelkalender van Le Champion is te vinden op www.lechampion.nl/wandelen.
18-05-2023