Vacature Penningmeester Bestuur

Sportorganisatie Le Champion
Met zo’n 20.000 leden en dankzij de inzet van 3.500 vrijwilligers is Le Champion één van de grotere sportorganisaties van Nederland. Met enkele tientallen eigen evenementen voor fietsers, hardlopers en wandelaars brengt Le Champion jaarlijks 250.000 mensen in beweging. Iedereen kent wel enkele van onze evenementen, waaronder de Dam tot Damloop, de strandrace Egmond-Pier-Egmond, de Plus Wandel4daagse Alkmaar, de Ronde van Noord-Holland, de NN Egmond Halve Marathon en de TCS Amsterdam Marathon. Le Champion is een organisatie zonder winstoogmerk, met een maatschappelijke opdracht. Zoveel mogelijk mensen – jong en oud – inspireren en faciliteren om te sporten en te bewegen, dat is de missie van Le Champion, om daarmee bij te dragen aan vitale mensen en een gezonde samenleving.
 
Versterking (m/v) gezocht!
 
Bestuurslid / Penningmeester
Sportief en collegiaal bestuurder, met stevige financiële achtergrond
 
Positie in de organisatie
De vereniging staat onder leiding van een onbezoldigd bestuur, dat verantwoording aflegt aan de Ledenraad. De Ledenraad is toezichthouder namens de 20.000 leden en komt vier keer per jaar bij elkaar. Het bestuur benoemt de algemeen directeur van Le Champion, die tevens secretaris is in het bestuur. De directeur geeft samen met het MT leiding aan de dagelijkse operatie. In de praktijk vormen de beroepskrachten van Le Champion in Alkmaar het kloppend hart van de operatie. Daar werken zo’n 30 professionals het hele jaar rond aan bestaande en nieuwe evenementen. Deze evenementen en beroepskrachten zijn ondergebracht in een stichting, die ten dienste staat van de vereniging. Het kantoor in Alkmaar huisvest de centrale afdeling Eventmanagement en vier compacte stafafdelingen: het team Marketing & Communicatie, het team Klantcontact & ICT, het team Finance & Control en het team Bestuursondersteuning, Verenigingsmanagement en Vrijwilligerscoördinatie. De vereniging en de stichting vormen samen Le Champion en worden geleid door één bestuur, waar de penningmeester deel van uitmaakt.

Taken penningmeester in het bestuur
Als penningmeester ben je op de eerste plaats bestuurslid van Le Champion en geef je met je collega-bestuursleden leiding aan de organisatie als geheel. Zeker als penningmeester werk je vanzelfsprekend nauw samen met de algemeen directeur, die tevens secretaris is in het bestuur. Daarnaast heb je functioneel contact met de teamleider Finance & Control, de Financiële Commissie, de Ledenraad en de externe accountant. Het bestuur komt één keer per maand in de avonduren bijeen. Het verwachte tijdsbeslag van deze onbezoldigde bestuursfunctie is ongeveer een dag per maand.
 
Specifieke taken bij de rol van penningmeester zijn onder andere:
 • Adviseert het bestuur over alle zakelijke aspecten van de organisatie en activiteiten;
 • Beoordeelt de begrotingen, de jaarrekeningen en de tussentijdse rapportages;
 • Ziet toe op de budgetbewaking en de financiële gezondheid van de organisatie;
 • Geeft samen met de directeur richting aan de administratieve organisatie;
 • Doet suggesties voor vernieuwing en verbetering van de administratieve processen;
 • Zorgt - met de operatie - voor van adequate rapportages en managementinformatie; 
 • Ziet toe op goede samenwerking met accountant, arbo, bank, verzekeraars, etc.

Functie-eisen
We zoeken een nieuw bestuurslid met een solide financiële achtergrond. Hij of zij is in het dagelijks leven bijvoorbeeld financieel directeur, senior business controller, accountant of fiscalist. Ervaring als bestuurder en/of toezichthouder is een voordeel. Affiniteit met sport en beweging zou vanzelfsprekend moeten zijn. Enkele randvoorwaarden zijn:
 • Relevante bedrijfseconomische opleiding, minimaal op HBO niveau;
 • Actuele vakkennis op financieel-economisch, fiscaal en administratief gebied;
 • Analytisch en strategisch sterk. Kijkt over de grenzen van het eigen vakgebied;
 • Eigentijdse visie en praktische ervaring met administratieve organisatie;
 • Kennis en ervaring op het gebied van ERP software en ICT voor projectorganisaties;
 • Professionele opvattingen inzake managementinformatie en ‘business intelligence’;
 • Relevante kennis en ervaring met begrotingen, verslaglegging en rapportages; 
 • Uitstekende sociale vaardigheden en prettig collegiaal in de samenwerking.

Le Champion biedt
Een bestuurlijke sleutelpositie in een unieke en toonaangevende organisatie in de wereld van sport en sportevenementen. Een sterke en gezonde vereniging, met 20.000 leden en een traditie van ruim 50 jaar pionieren en vernieuwen. Voor de komende jaren hebben we een heldere groeistrategie, vastgelegd in een uitdagend Toekomstplan. Er is volop ruimte voor het bestuurlijk meebouwen aan de organisatie. Reis- en onkosten worden vergoed.

Reacties
Heb je belangstelling voor een rol in het bestuur van Le Champion en herken jij jezelf in bovenstaand profiel? Stuur dan je CV met een beknopte motivatie naar Ron van der Jagt, algemeen directeur en bestuurslid/secretaris, via vacature@lechampion.nl. Reacties zijn welkom tot en met maandag 29 november aanstaande.
 
Meer informatie over ons: www.lechampion.nl.  
De rol van penningmeester: www.sportlink.nl/taken-van-een-penningmeester