Nieuws /

DE VRIJWILLIGER | HARM DE GRAAFF (49)

De familie de Graaff uit Haarlem bemant al drie generaties lang een verzorgingspost tijdens de Egmond Halve Marathon. Harm de Graaff (49) blikt terug op het werk van zijn vader, zijn eigen jeugd, en dertig jaar vrijwilligerswerk.

‘Mijn vader, Harry de Graaff, was betrokken bij de organisatie van de eerste editie van de Egmond Halve Marathon in 1973. Het keerpunt lag bij Bakkum; mijn vader had de taak op zich genomen om de lopers daar van water en thee te voorzien. Pa was eigenaar van een beddenzaak in Haarlem en de trotse bezitter van een ruime bestelbus. Daags voor de halve marathon laadde hij die vol met melkbussen die tot de rand toe waren gevuld met water. Met mijn broer, mijn zus en mij reed hij vervolgens naar strandgang Bakkum, waar we op een parkeerplaats de nacht in onze bus doorbrachten.

”Wij hebben de fakkel overgenomen”

Mijn vader deinsde er ook niet voor terug om de route uit te pijlen en af te zetten. Dat deed hij lopend, met een karretje dat hij eigenhandig in elkaar had geknutseld van een oude rolstoel. In dat karretje lagen pijlen en linten, en wij, zijn kinderen, liepen trouw met hem mee. Heerlijk vonden we het, we genoten van de duinen, het strand en de vrijheid. Maar Le Champion stond niet stil, de organisatie maakte een professionaliseringsslag door en mijn vader kreeg er een taak bij: op een mountainbike met de eerste lopers meefietsen, zowel door de duinen als over het strand.

”De verzorgingspost in Bakkum is naar mijn vader vernoemd: de Harry de Graaff-verzorgingspost”

Ook bleef hij water en thee uitdelen bij de verzorgingspost. Toen mijn kinderen een jaar of vier oud waren, nam ik ze voor het eerst mee. Mijn broer deed dat ook en zo deed het unieke feit zich voor dat we met drie generaties uit hetzelfde gezin achter de tafels stonden. Schitterend vond mijn vader dat. Na afloop gingen we met zijn allen in Egmond een hapje eten. Toen mijn vader kanker kreeg, heeft hij ertegen gestreden als een echte sportman. Tien jaar geleden is hij overleden. Wij, zijn kinderen, besloten de fakkel over te nemen. De verzorgingspost in Bakkum is naar mijn vader vernoemd, samen met mijn broer en onze – inmiddels volwassen – kinderen bemannen wij op de tweede zondag van het jaar de Harry de Graaff-verzorgingspost. Geloof het of niet, maar mijn vader is die dag voelbaar aanwezig.’

Mis niets en schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief