Terug

Running tips van Ron – maart 2020

De leukste loopjes

Of je nu meedoet aan de Zandvoort Circuit Run of begint aan een Start2Run programma bij jou in de buurt, hardlopen is voor iedereen een goed idee. Wanneer je regelmatig gaat hardlopen levert dat grote voordelen op, zowel voor je fysieke als voor je mentale gezondheid. Hardlopen doet veel meer met je lichamelijke en geestelijke gesteldheid dan je verwacht. Niet voor niets wordt sport en beweging wel het beste medicijn genoemd. Je kunt hardlopen zelfs zien als een vorm van preventieve geneeskunde, want je kunt er de kans op allerlei ziektes mee verkleinen en kwalen mee voorkomen. Zo hebben wetenschappers aangetoond dat hardlopen kan helpen bij het voorkomen van kanker, hart- en vaatziektes en hoge bloeddruk. Andere studies laten zien dat regelmatig hardlopen je helpt om langer te leven. Hardlopen is niet alleen op langere termijn goed voor je. Wanneer je begint met hardlopen kun je binnen enkele maanden al de positieve effecten ervaren. Zo zul je zien dat je algehele conditie en uithoudingsvermogen verbeteren, dat je makkelijker en met meer energie je bed uitkomt, en dat je langzaam maar zeker sterker wordt. Ook is hardlopen, gecombineerd met goede voeding, een bijzonder effectieve manier om af te vallen, op gewicht te blijven en je figuur in shape te houden. Maar er zijn nog veel meer voordelen. Want regelmatig rondjes rennen helpt je ook om ‘je hoofd leeg te maken’. Onderzoek toont aan dat hardlopen de kwaliteit van je emotionele en mentale leven verbetert. Hardlopen helpt je om gelukkiger te worden en te blijven. Dit gaat verder dan de runner’s high: van sporten en bewegen ga je je veel beter voelen. Hardlopen blijkt bovendien bijzonder effectief in het bestrijden van depressiviteit, het omgaan met tegenslagen en de behandeling van stress. Interessant zijn ook de studies die aantonen dat hardlopen helpt om scherp te blijven. Hardlopen draagt bij aan het functioneren van de hersenen en versterkt de concentratie, het geheugen en het denkvermogen. Kortom: hardlopen houdt je fit, blij en gelukkig. Ook helpt het je om er fris, gezond en aantrekkelijk uit te zien. Bovendien blijf je langer scherp en voeg je jaren toe aan je leven. Hieronder vind je de leukste loopjes handig op een rij. Dit zijn de mooiste hardloopevenementen in Nederland voor de maand maart. Dus pak je agenda erbij en maak jouw keuze. Veel plezier, geniet ervan!

Zondag 1 maart 2020 – De 20 van Alphen, Alphen aan den Rijn (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km en 20 km
Dé voorjaarsklassieker, zo zeggen ze zelf, en bij deze 55e editie is er recht van spreken. Goed georganiseerd evenement met prettig vlak parcours.

Zondag 1 maart 2020 – Rondje Goutum, Leeuwarden (Friesland) – 5 km, 10 km, 10 EM (16 km) of 30 km
Mooi palet afstanden voor jong en oud, met als hoofdafstand de 30 km. Ideaal voor iedereen die zich voorbereidt op een voorjaarsmarathon.

Zondag 1 maart 2020 – Achtkastelenloop, Vorden (Gelderland) – 10 km, 21 km of 30 km
Mooie loop door de bosrijke omgeving van het acht-kastelendorp Vorden in de Achterhoek. Keuze uit drie afstanden die allemaal over één ronde gaan.

Zondag 1 maart 2020 – NederStrandLoop, Noordwijk (Zuid-Holland) – 7,7 km en 15,5 km
Noordwijk is prachtig en dat geldt ook voor deze loop van de Noordwijkerhoutse Strandlopers. Wedstrijd gaat door de duinen en over het strand.

Zondag 1 maart 2020 – Panbos Cross, Bosch en Duijn (Utrecht) – 3 km, 6 km, 9 km, 12 km, 15 km, 18 km of 21 km
Elke eerste zondag van de maand loop je net zo vaak het rondje van 3 km als je wilt tijdens de Panbos Cross. Het parcours is volledig over bospaden.

Zondag 1 maart 2020 – Twiskemolenloop, Waterland (Noord-Holland) – 5 km, 10 km, 16 km of 21 km
Deze loop van AV Waterland wordt jaarlijks vijf keer georganiseerd: van oktober tot maart. Mooie routes over fietspaden door recreatiegebied het Twiske.

Zondag 1 maart 2020 – Halve marathon van Vroomshoop, Twenterand (Overijssel) – 5 km, 10 km of 21 km
Mooie, grotendeels onverharde routes in Twente. Door het buitengebied van Vroomshoop, langs de Lindebeek en door het Zandstuve bos.

Zondag 1 maart 2020 – Magneet Schiedam Loop, Schiedam (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 21 km
Voor de derde keer wordt deze lokale loop georganiseerd, met de halve marathon als verste afstand. Groen parcours door de polders en het buitengebied.

Zondag 1 maart 2020 – Trappenbergloop, Huizen (Noord-Holland) – 2,5 km, 5 km, 7,5 km of 10 km
Het licht glooiende parcours met verschillende rondjes loopt over bospaden door de prachtige bossen bij de Trapjesberg tussen Huizen en Bussum.

Zaterdag 7 maart 2020 – Halve Marathon van Haren (Groningen) – 4 EM, 12 km of 21 km
Voorjaarsklassieker in het Noorden wordt voor de 37e keer georganiseerd. Afwisselend parcours, door het fraaie Hondsrug landschap en het Noordlaarderbos.

Zaterdag 7 maart 2020 – 3Bergenloop, Driebergen (Utrecht) – 6 km, 12,5 km of 21 km
Gezellige lokale loop viert de 15e editie, met keuze uit drie afstanden. Mooi en uitdagend, deels onverhard parcours over Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug.

Zondag 8 maart 2020 – Vestingloop, Gorinchem (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 21 km
De eerste editie van deze loop en al snel uitverkocht! Mooi parcours, dat helpt natuurlijk. Met cultuurhistorische plekken én natuurlijk veel water en groen.

Zondag 8 maart 2020 – Kopjesloop, Delft (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 15 km
Leuke, kleinschalige prestatieloop. Verhard parcours rond de plas van natuur- en recreatiegebied het Delftse Hout. Mooie omgeving met molens, water en groen.  

Zondag 8 maart 2020 – Den Helder – Schagen (Noord-Holland) – ‘De hel van het Noorden’ – 25 km
De 25e editie alweer van deze mooie afstand. Parcours door de duinen. Er is busvervoer, want de start is bij Hotel Den Helder en de finish op de markt in Schagen.

Zondag 8 maart 2020 – CPC Loop, Den Haag (Zuid-Holland) – 10 km of 21 km
Ooit mijn allereerste halve marathon. Later met plezier meerdere malen opnieuw gelopen. Goed georganiseerd, groot evenement. Start en finish op het Malieveld.

Zondag 8 maart 2020 – Louis Vinkloop, Amsterdam Noord (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
Leuk evenement met snel parcours. Route langs Noordhollandsch Kanaal, golfbaan Waterland en de weilanden rond Zunderdorp. Start en finish bij AV Atos.

Zondag 8 maart 2020 – PPC Loop, Leiden (Zuid-Holland) – 3, 7, 10, 14, 17 of 21 km
Dit mooie lokale loopje is elke maand. Kleinschalig, op een unieke locatie. Kies je eigen afstand door natuurgebied Polderpark Cronesteyn.

Zondag 8 maart 2020 – Berden Voorjaarsloop, Venlo (Limburg) – 4 km, 7,5 km of 15 km
De 15e editie alweer. Hardlopen voor iedereen, met nu ook een aparte G-loop. Mooi parcours van 7,5 km, prima faciliteiten en medaille na afloop.

Uitgelicht: Zandvoort Circuit Run, 29 maart 2020
Zandvoort Circuit RunHet Formule 1 Circuit in Zandvoort is grondig aangepakt, met vers asfalt, snelle racebanen en spannende nieuwe bochten. Voor de Zandvoort Circuit Run, het altijd al mooie en bijzondere hardloopevenement, is dat natuurlijk een geweldige impuls. En dat is ook duidelijk te merken aan de inschrijvingen. Deze loop staat meer dan ooit in de belangstelling, zowel bij bedrijventeams als bij individuele deelnemers. Hardlopers kunnen kiezen uit drie afstanden. De 4 km is een volle ronde over het vernieuwde circuit. Bij de populaire en gezellige 12 km loop je eveneens door alle 14 bochten van het circuit. Daarnaast is er nu een uitdagende 10 Engelse Mijl voor ervaren hardlopers. De halve marathon heeft met ingang van dit jaar plaatsgemaakt voor deze 16 km, met een bijzonder leuk en afwisselend parcours. Over het Formule 1 Circuit, aan zee over het strand, door de duinen, over de boulevard en via het gezellige centrum naar de finish op het circuit. Daar loop je langs de eretribune richting je medaille. Kortom: echt een mooie belevenis voor elke hardloper! 

Zaterdag 14 maart 2020 – Veluwepoortloop, Nijkerk (Gelderland) – 5 km of 10 km
Gezellige wedstrijdloop over verharde wegen door het mooie buitengebied van Nijkerk. Fraaie omgeving, met parcours langs bos en boerderijen.

Zaterdag 14 maart 2020 – Halve Marathon De Waal, Texel (Noord-Holland) – 5 km, 10,4 km of 21 km
Gezellig en kleinschalig als altijd, deze 39e editie van een mooie halve op Texel. Met na afloop voor de deelnemers een herinnering en soep.

Zaterdag 14 maart 2020 – Riwal Hoogwerkers Halve Marathon, Dordrecht (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 21 km
Ondanks de steeds wisselende naam van dit evenement, is dit toch alweer de 44e editie. De halve marathon in de Biesbosch is en blijft aantrekkelijk.

Zaterdag 14 maart 2020 – Veneboerloop, Drachten (Friesland) – 5 km of 10 km
De 16e editie van deze wegwedstrijd van AV Impala. De toppers uit de noordelijke provincies strijden hier om het Noordelijk Kampioenschap 10 km.

Zaterdag 14 maart 2020 – Salland Trail 2020, Nijverdal (Overijssel) – 25 km, 50 km of 80 km
Bekende en mooie trail, met afstanden tot en met 80 km (50 Engelse Mijl). Uitdagende routes door de Sallandse heuvels, met fraaie vergezichten.

Zaterdag 14 maart 2020 – Halve Marathon van Harderwijk (Gelderland) – 5 km, 10 km of 21 km
De 40e editie in deze Hanzestad. Mooi evenement over verharde wegen en fietspaden. De halve van Harderwijk kent een gecertificeerd en snel parkoers.

Zondag 15 maart 2020 – Kempen Run, Hapert (Noord-Brabant) – 6,5 km, 10 km of 21 km
Leuke loop voor iedereen. Van 6,5 km voor recreanten tot en met de halve marathon prestatieloop. Mooi parcours door het Kempische natuurlandschap.

Zondag 15 maart 2020 – Heuvelland Marathon, Maastricht (Limburg) – 10 km, 21 km of 42 km
Geen trail, maar een ‘natuurmarathon’ van Maastricht naar het Drielandenpunt. Parcours over onverharde paden, met een heuvelachtig karakter en fraaie uitzichten.

Zondag 15 maart 2020 – Spiegelplasloop, Nederhorst ten Berg (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
Mooie wedstrijdloop, door de Atletiekunie gecertificeerd. De 5 km is door het dorp. De 10 km is een prachtige route rond de Spiegel- en Blijkpolderplas.

Zondag 15 maart 2020  – Halve van Oostvoorne (Zuid-Holland) – 8 km of 21 km
Alweer de 37e editie van deze halve. Met een prachtig parcours, dwars door het mooie duingebied van Oostvoorne en Rockanje op het Zuid-Hollandse eiland.

Zondag 15 maart 2020 – Kievitloop, Bergen op Zoom (Noord-Brabantn) – 5 km, 10 km of 15 km
Al ruim 25 jaar organiseert AV Spado in de winter de Kievitloop, in de bossen bij Bergen op Zoom. Tijdens het lopen kun je nog bepalen welke afstand je doet.

Zondag 15 maart 2020 – Voorschoten Loop, Voorschoten (Zuid-Holland) – 5 km , 10 km of 10 EM (16 km)
Leuke lokale loop, georganiseerd door Voorschoten ’97 Atletiek. Onderdeel van het Zorg en Zekerheid circuit. Tevens het kampioenschap van Voorschoten.

Zondag 15 maart 2019 – Parelloop, Brunssum (Limburg) – 5 km of 10 km
De Parelloop staat bekend om het snelle 10 km parcours. Hier zijn niet alleen Nederlandse records gelopen, maar ook al twee keer een nieuw wereldrecord!

Zondag 15 maart 2020 – Zwinstedenloop, Sluis (Zeeland) – 5 km, 10 km of 21 km.
Mooi evenement in het meest Zuid-Westelijke stukje Nederland, vlakbij Catzand (NL) en Knokke (B). Mooie route langs vaarten, kanalen en stadswallen.

Zondag 15 maart 2020 – Voorjaarsloop, Heerhugowaard (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
Leuke, lokale wedstrijd en trimloop van vijf en tien kilometer. Georganiseerd door Atletiekvereniging Hera, met parcours door de polder van Heerhugowaard.

Zondag 15 maart 2020 – Drunense Duinenloop, Drunen (Noord-Brabant) – 10 of 21 km
De 39e editie van deze mooie hardloop belevenis in Brabant. Recreatieloop en wedstrijdloop in het fraaie Nationaal Park de Loonse- en Drunense Duinen.

Zaterdag 21 maart 2020 – Reeuwijkse Plassenloop (Zuid-Holland) – 5, 10 of 15 km
Prachtig gebied voor een mooie loop! Dit jaar de 68e editie en daarmee is dit één van de oudste loopjes van Nederland. Over een vlak parcours langs de plassen.

Zaterdag 21 maart 2020 – Halve Marathon van Sint Anthonis, Boxmeer (Noord-Brabant) – 5 km of 21 km
Bij het Brabantse Boxmeer liggen de staatsbossen van Sint Anthonis. AV Olympus organiseert daar een halve, met mooi parcours over de hei en door het bos.

Zaterdag 21 maart 2020 – Leekster Lente Loop, Leek (Groningen) – 5 km, 10 km of 21 km
De 33e editie van deze leuke loop door mooie omgeving met water en groen. De 10 km wedstrijdloop maakt deel uit van het Loopcircuit Noord-Nederland.

Zaterdag 21 maart 2020 – Ruitenburg Halve Marathon Westland, Naaldwijk (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 21 km
Het parcours tussen Naaldwijk en Monster gaat o.a. door natuurgebied Poelzone. Ook de 23e editie van deze halve marathon levert mogelijk snelle tijden op.

Zaterdag 21 maart 2020 – Ronde van Bruinisse (Zeeland) – 5 km, 10 km of 21 km
Wegwedstrijd van AV Delta Sport, met mooi parcours langs het water in de omgeving van Bruinisse. Route gaat over het buitendijks fietspad langs het Zijpe.

Zaterdag 21 maart 2020 – Stevens Stadscross, Nijmegen (Gelderland) – 6 km
Uitdagende stadscross op zaterdagavond. Pittig parcours benut de hoogteverschillen in de Nijmeegse binnenstad en voert onder andere door de Stevenskerk.

Zondag 22 maart 2020 – Stevensloop, Nijmegen (Gelderland) – 5 km, 10 km of 21 km
Een echte stadsloop met drie afstanden, georganiseerd door de Stichting Zevenheuvelenloop. Finish bij de Stevenskerk op de Grote Markt van Nijmegen.

Zondag 22 maart 2020 – Spaarnwoude Hills Trail, Spaarnwoude (Noord-Holland) – 8 km, 10 km, 15 km of 22 km
Uitdagende Hills Trail, die voor de tweede keer wordt georganiseerd. Met klimmetjes over de heuvels en fraaie natuurpaadjes van recreatiegebied Spaarnwoude.

Zondag 22 maart 2020 – Ekiden Zwolle, Zwolle (Overijssel) – 5 km, 7 km of 10 km (samen 42 km)
Leuk met een groepje! Een Ekiden is een marathon die wordt gelopen in de vorm van een estafette. Met een team van zes deelnemers loop je samen 42 km.

Zondag 22 maart 2020 – Hollandia’s Dijkenloop, Hoorn (Noord-Holland) – 5 km, 10 km of 10 EM (16 km)
Hardloopwedstrijd door het landelijke buitengebied en over dijken in West-Friesland. Start en finish op de atletiekbaan van Atletiekvereniging Hollandia bij Hoorn.

Zondag 22 maart 2020 – Almere Lenteloop, Almere (Flevoland) – 5 km, 10 km, 21 km of 30 km
Keuze uit vier afstanden, door een waterrijke woonwijk. Gezellig voor beginnende lopers én een mooie 30 km, zeker voor wie traint voor een voorjaarsmarathon.

Zondag 22 maart 2020 – AmstelveenZ Lentemarathon, Amstelveen (Noord-Holland) – 21 km, 42 km of estafette (4 maal 10 km)
Fris en kleinschalig voorjaarsevenement. Begint op de Startbaan en gaat door het groene Amstelveen en het Amsterdamse Bos. De finish is in het Stadshart.

Zondag 22 maart 2020 – Lenteloop, Eerbeek (Gelderland) – 6 km, 13 km of 21 km
De routes van deze 39e editie lopen door de prachtige bossen van de Veluwezoom rond Eerbeek en Laag Soeren. Nieuw toegevoegd zijn de trails van 10 en 20 km.

Vrijdag 27 maart 2020 – Sparta Fun Run, Rotterdam (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
Echte fun run, in en om het stadion van Sparta: het Kasteel. Je rent onder andere door de spelerstunnel. Na de finish op de middenstip een feestje in het stadion.

Zaterdag 28 maart 2020 – Drents Friese Wold marathon, Diever (Drente) – 10 km, 21 km, 28 km of 42 km
Uniek parcours over verharde paden, dwars door natuurgebied Het Drents Friese Wold. De 21e editie, met start en finish bij ‘Het kasteel’ in Diever.

Zaterdag 28 maart 2020 – Brakelse Lenteloop, Brakel (Gelderland) – 5 km of 10 km
De Brakelse lenteloop staat voor lopen voor een sympathiek goed doel: de Wens Ambulance Brabant. De 10 km is ook een wedstrijdloop.

Zaterdag 28 maart 2020 – Condensloop, Leeuwarden (Friesland) – 5 km, 10 km of 21 km
Leuke loop met rijke historie. Eerder Friese Vlagloop en Koopmans Meelloop. Voor elke deelnemer is er een tas vol Friesland Campina producten.

Zaterdag 28 maart 2020 – Rondje Zegveld, bij Woerden (Utrecht) – 5 km of 10 km
De naam zegt het al: mooi rondje rond Zegveld (tussen Woerden en Nieuwkoop). Parcours door de prachtige, waterrijke omgeving van het Groene Hart.

Zaterdag 28 maart 2020 – 2Bruggenloop, Kampen (Overijssel) – 5 km, 10 km of 15 km
Dit is de tweede editie van deze bruggenloop bij Hanzestad Kampen aan de IJssel. Fraaie omgeving én een echt mooie medaille voor de deelnemers.

Zaterdag 28 maart 2020 – Rivierenland Parkloop, Schoonhoven (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
De 47e Rivierenland Parkloop is een prestatieloop door het mooie Springerpark. Het parcours is deels schelpenpad en soms licht glooiend.

Zaterdag 28 maart 2020 – Monnikenloop, Schiermonnikoog (Friesland) – 5 km, 10 km of 10 EM (16 km)
Zorg dat je er op tijd bij bent, want deze mooie en populaire loop op het heerlijke eiland Schiermonnikoog is doorgaans binnen 24 uur uitverkocht!

Zondag 29 maart 2020 – Zandvoort Circuit Run, Zandvoort (Noord-Holland) – 4 km, 12 km of 10 EM (16 km)
Bijzonder leuk en afwisselend parcours! Eerst over het Formule 1 Circuit, daarna strand, duinen en het gezellige dorp. Echt een belevenis!

Zondag 29 maart 2020 – Ronde van Park 16Hoven, Rotterdam (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
Leuke loop in het verrassend mooie en groene buitengebied bij vliegveld Zestienhoven. Prima geschikt voor een snelle 10 kilometer.

Zondag 29 maart 2020 – Venloop, Venlo (Limburg) – 5 km, 10 km of 21 km
De Venloop is een jaarlijks loopfestijn met landelijke aantrekkingskracht. Leuk en sfeervol evenement: zeker in het centrum is echt een feest.

Zondag 29 maart 2020 – 3Plassenloop, Zoetermeer (Zuid-Holland) – 5 km
Leuk, kleinschalig loopje van de Road Runners uit Zoetermeer. Vlak en snel parcours langs het water, zeer geschikt voor een PR op de 5 km!

Zondag 29 maart 2020 – Rondje Thermen Bussloo, Bussloo (Gelderland) – 5 km, 7,5 km of 15 km
Mooie, kleinschalige loop, met routes over verharde wegen en fietspaden. Genieten van de prachtige omgeving van Recreatiegebied Bussloo.

Zondag 29 maart 2020 – De Oude Weideloop, Wagenberg (Noord Brabant) – 5 km of 10 km
Gezellig hardlopen voor jong en oud. Met muziek langs de route, een feesttent met DJ, en voor de deelnemers kleedkamers, shirt en medaille.

Zondag 29 maart 2020 – Running De Bilt, De Bilt (Utrecht) – 5 km of 10 km
De 4e editie, met een vernieuwd parcours langs de pareltjes van De Bilt. Zoals het sfeervolle oude dorp en de karakteristieke Kloosterwijk.

Zondag 29 maart 2020 – de Braassemloop, Roelofarendsveen (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 21 km
De 51e Braassemloop van Loopvereniging Plantaris brengt je over mooie routes langs de polders, de wetering en het Braassemermeer.

Zondag 29 maart 2020 – De 10 van Assen, Assen (Drenthe) – 5 km of 10 km
In de hoofdstad van Drenthe. Gezellige loop voor de recreant of wedstrijdloper, met prachtig verhard parcours van 5 km door het Asserbos.

Running Tips van Ron

Ron van der Jagt is algemeen directeur en bestuurslid van Le Champion, één van de grotere sportorganisaties van Nederland. Le Champion is een vereniging voor fietsen, wandelen en hardlopen met 20.000 individuele leden. Jaarlijks organiseert Le Champion zo’n zestig bijzondere sportevenementen, waaronder de Dam tot Damloop, de NN Egmond Halve Marathon en de TCS Amsterdam Marathon. Daarmee brengt Le Champion elk jaar zo’n 250.000 mensen in beweging. In deze blog deelt Ron elke maand zijn enthousiasme en persoonlijke tips. Met een selectie van de mooiste loopjes in het hele land. Mis je jouw favoriete hardloopevenement of weet je nog een leuk loopje, laat het dan weten. Suggesties zijn altijd welkom! Berichten graag via ron.van.der.jagt@lechampion.nl.