Terug

DE VRIJWILLIGER | HERMAN JONGBLOED (61)

Jarenlang volgde Herman Jongbloed (61) uit Leeuwarden met belangstelling de verrichtingen van profwielrenners tijdens grote wielerklassiekers als Milaan-San Remo of de Ronde van Lombardije. Nu maakt hij deel uit van het organisatieteam van de Klassiekerweek, als vrijwilliger bij Le Champion.

De Klassiekerweek van Le Champion geniet al ruim dertig jaar een grote populariteit onder fietsers die houden van lange tochten. Het was altijd mijn droom om zelf klassiekers te fietsen. In 2009 ben ik daarmee begonnen; ik reed alle 13 klassiekers van het Klassiekerbrevet, zoals Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije. Toen ik in 2012 stopte, heb ik me aangemeld als vrijwilliger. De Klassiekerweek is een uniek evenement van Le Champion en daar wil ik graag aan bijdragen. Met ons organisatieteam nemen we de voorbereiding ter hand, regelen materiaal, routes en hotels. Voorheen reden we vier klassiekers in een week, tegenwoordig beperken we het tot drie.

“Men steunt elkaar vaak door dik en dun, ook bij pech”

Ik vind het belangrijk om te weten wat de deelnemers precies verwachten. We reizen per vliegtuig, touringcar of busjes naar de startplaats van de eerste klassieker. Eerst zie je dat de deelnemers elkaar beter leren kennen. Er ontstaan vriendschappen, maar er heerst ook een zekere mate van rivaliteit. Vervolgens worden er groepjes gevormd, waarbij de deelnemers kiezen met wie ze de tocht gaan rijden. Men steunt elkaar vaak door dik en dun, ook bij pech. Wij zorgen er als reisleiding voor dat er vier tot vijf verzorgingsposten worden ingericht, waar we klaarstaan met verzorgingspakketten en reserveonderdelen. Dit jaar werden voor het eerst Bordeaux- Parijs en de Clásica San Sebastián verreden. Die laatste tocht is niet alleen fantastisch mooi, maar ook heel zwaar; je moet goed getraind zijn.

“Het is mijn grootste overwinning als ik zie dat de mensen plezier hebben”

Ik krijg veel energie van mijn vrijwilligerswerk voor Le Champion. Dat komt van de deelnemers, van het pure fietsplezier en van het leidinggeven. Het is mijn grootste overwinning als ik zie dat de mensen plezier hebben, dat ze genieten; daar doe je het voor. Als begeleider ben ik echt met onze deelnemers begaan, het komt vaak tot diepgaande gesprekken over drijfveren en motieven. Dat is zo lonend. Ik kijk nu al uit naar de Klassiekerweek 2017. Dan wordt, naast Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije, voor het eerst de Dolomieten Marathon in het programma opgenomen, een unieke kans om die te rijden.

Ontmoet meer vrijwilligers van Le Champion