Terug

De Vrijwilliger | Eline de Ruiter (26)

Eline de Ruiter (26) uit Zaandam zorgt er bij grote evenementen voor dat iedereen te drinken krijgt, en dat niemand verdwaalt.

‘Met mijn moeder deed ik jarenlang mee aan de Egmond Wandel Marathon tegen reuma. Ik zag dan hoe de vrijwilligers belangeloos klaarstonden voor alle deelnemers, en zo kwam ik op het idee om eens wat terug te doen. Bovendien heb ik als echte Zaankanter affiniteit met de typisch Noord-Hollandse evenementen van Le Champion. Toen in 2009 de Dam tot Damloop zijn 25e editie vierde met een avondloop, werden er mensen gezocht om bij een waterpost bekertjes bij te vullen en uit te reiken. Ik heb me voor de avondloop aangemeld en zo is mijn vrijwilligerswerk begonnen. Ik doe het nu alweer zeven jaar, steeds met hetzelfde clubje. We zien elkaar maar één keer per jaar, maar het voelt alsof we oude vrienden zijn.

‘Als uitpijler beleef je zelf de route van het evenement’

Een paar jaar geleden wilde ik mijn takenpakket uitbreiden. Er werden route-uitpijlers gezocht, dat leek me een mooie aanvulling. Bij een drinkpost ervaar je het evenement vanaf één plek en ben je heel dichtbij de deelnemers, als uitpijler ben je juist veel onderweg en beleef je zelf de route van het evenement. Inmiddels heb ik bij verschillende edities van de Dam tot Dam Wandeltocht, de Plus Wandel4Daagse Alkmaar en de Amsterdam City Walk routes uitgepijld.

‘Goed uitpijlen is echt een kwestie van communicatie’

Op de dag voor het evenement trek ik er met mijn fiets op uit, in mijn fietstassen heb ik tiewraps, pijlen en een schaar. Ik volg de route via mijn gps, bij het bevestigen van de pijlen ga ik na of het begrijpelijk is voor de wandelaars. Over een traject van zeven kilometer doe ik pakweg een uur of vijf. Op de dag van het evenement check ik vooraf of alles er nog hangt, en of de pijlen niet zijn verdraaid. En als de laatste loper gepasseerd is, haal ik alles weer weg. Toen ik na mijn eerste optreden als uitpijler te horen kreeg dat alles goed was gegaan, was dat wel een overwinning. Onwillekeurig houd je toch rekening met het scenario dat hele volksstammen door jouw toedoen verkeerd lopen. De pijlen moeten zorgvuldig worden opgehangen, de ene keer heb je ook meer pijlen nodig dan de andere keer.