Nieuws /

De Vrijwilliger | Age Bootsma (72)

Age Bootsma (72) is vrijwilliger in de werkgroep LBL Ardennen Classic, het grootste buitenlandse fietsevenementvan Le Champion.

Mijn vrouw en ik wilden na mijn pensioen graag wat rustiger gaan wonen, en toen we tijdens een vakantie in België terechtkwamen in Érezée, waren we meteen verkocht. Ik werd hier lid van een fietsclub, leerde leuke mensen kennen en spreek inmiddels goed Frans.

‘Zelf heb ik de tocht viermaal voltooid, daar ben ik erg trots op.’

Eind jaren negentig begon ik als vrijwilliger bij Le Champion. Ik werd bestuurslid en nam de PR voor mijn rekening, onder meer voor de Ronde van Noord-Holland, de Dam tot Damloop en de Ardennen Classic Luik-Bastaken- Luik. In het bestuur kreeg ik leidinggevende functies, maar ik schuwde ook het handwerk niet. Zo hielp ik bij het uitzetten van parcoursen, klauterde op stellingen en bracht richtingspijlen aan. Nu ben ik alleen nog voor Le Champion in België actief, als vertegenwoordiger van de Ardennen Classic.

Het moment waarop we het aantal van 5000 deelnemers overschreden, was een hoogtepunt. Het is een prachtig parcours, de deelnemers zijn meestal lovend, velen betitelen de LBL Ardennen Classic als hun mooiste rit ooit. Zwaar is hij wel, want het peloton trekt dwars door de Ardennen, een epische ervaring.

‘Ik voel me hier geen Fries’

Vrijwel alle deelnemers zijn Nederlanders, er rijdt een enkele Belg of Duitser mee. Ze kopen een arrangement via Le Champion, waarbij reis- en verblijf zijn inbegrepen. Een schitterend concept! Hier in België rijd ik met mijn fietsvrienden minder lange trajecten dan in Nederland, maar dat compenseren we met het vele klimwerk in de heuvels. Na afloop pakken we met elkaar een trappistenbiertje, waar Nederlanders meteen naar huis gaan. Al met al vind ik het fietsen en de fietsbeleving hier leuker dan in Nederland. Cultuurverschillen zijn er zeker, maar ik voel me hier geen Fries.

Mis niets en schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief