Terug

Running tips van Ron – oktober 2019

De leukste loopjes

We kennen ze allemaal, mensen die helemaal niets aan sport of beweging doen. Je hoort het ze zeggen: “Hardlopen? Nee, dat is niks voor mij. Dan krijg ik last van m’n knieën.” Liever liggen ze elke avond lekker op de bank. Volgens de landelijke richtlijnen zouden volwassenen eigenlijk minimaal 2,5 uur per week matig intensief moeten bewegen. Dat heeft allerlei gezondheidsvoordelen, zoals een lager risico op hart- en vaatziekten. Sporten is ook een effectief middel tegen depressiviteit en stress. Dat komt onder andere door de endorfines en serotonines die tijdens het sporten worden aangemaakt. Zo zijn er talloze bewezen voordelen, maar niet iedereen trekt zich daar iets van aan. En dat is prima hoor, het staat iedereen helemaal vrij. En we kunnen nou eenmaal niet allemaal een topatleet worden. Gelukkig zien we tegelijkertijd wel, dat steeds meer mensen bewust kiezen voor een gezondere levensstijl. Niet voor niets zien we in de grote steden de restaurantjes met gezonde gerechten of  een ‘vega’ menu als paddenstoelen uit de grond schieten. De supermarkten hebben ook in de gaten wat mensen willen. Bij Albert Heijn vind je dan ook meer salades dan ooit tevoren. En inmiddels staat bij elk product met een kleurcode aangegeven hoeveel suiker het bevat. Iedereen die de ontwikkelingen in zijn of haar sport actief volgt, ontvangt automatisch ook tips en informatie voor een bewuste levensstijl. Zelf ben ik onder andere geïnspireerd door een jonge Nederlands topatleet. Dennis Licht was dertien keer Nederlands kampioen hardlopen en is één en al energie. Van hem leerde ik de BRAVO formule voor gezond en langer leven met meer vitaliteit. BRAVO staat voor: meer Bewegen, niet Roken, minder Alcohol, goede Voeding en voldoende slaap, rust en Ontspanning. Uit eigen ervaring kan ik je verzekeren: je voelt je beter, je hebt meer energie en het leven wordt er echt leuker van. En laten we niet vergeten: sporten is ook goed voor je sociale leven. Samen trainen en samen beleven levert mooie contacten en vriendschappen op. En wat is er leuker dan samen genieten van je prestaties bij een mooi sportevenement. Ter inspiratie vind je hieronder een actueel overzicht van de leukste hardloopevenementen van Nederland in de maand oktober. Veel plezier daar en geniet ervan!

Weekend 4, 5 en 6 oktober 2019 – Kustmarathon Zeeland, Zoutelande (Zeeland) – 5 km, 10 km of 42 km
De Kustmarathon Zeeland is een begrip en staat bekend als ‘de zwaarste van Nederland’. Op vrijdagavond is er ook een Light Kustrun.

Zaterdag 5 oktober 2019 – Maastunnel Mile Race, Rotterdam (Zuid-Holland) – 1 EM / 1,6 km
Na London en New York krijgt Rotterdam nu ook een race over 1 Engelse Mijl, op de weg. Unieke parcours: De Maastunnel. Plek voor 250 deelnemers.

Zaterdag 5 oktober 2019 – Wilhelminaberg Trappenmarathon, Landgraaf (Limburg) – 5 km, 10 km, 21 km of 42 km
Heftig, deze zwaarste marathon van het land! De Wilhelminaberg is 239 meter hoog en daar is de langste trap van Nederland, met 508 treden.

Zaterdag 5 oktober 2019 – Molenloop, Alblasserdam (Zuid-Holland) – 5 EM / 8 km of 10 EM / 16 km
Jubileumeditie van deze wedstrijd- en recreatieloop met twee afstanden in de buurt van het werelderfgoed, de Molens van Kinderdijk.

Zaterdag 5 oktober 2019 – 11strandentocht – Startlocaties in Noord-Holland en Zuid-Holland – Vanaf 11 km
Deze 3e editie van dit wandel- en hardloopevenement van de Hartstichting was snel uitverkocht. Mooie routes tussen Bloemendaal en Hoek van Holland.

Zondag 6 oktober 2019 – Tempo Run, Bussum (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
Stratenloop door het fraaie Bussum, met afwisselend parcours. Start en finish op de atletiekbaan van AV Tempo. De 10 km bestaat uit twee keer de 5 km.

Zondag 6 oktober 2019 – Halve Marathon Capelle, Capelle aan den IJssel (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 21 km
De 24e Schollebosloop en de Schenkelloop zijn samengevoegd tot de Halve van Capelle. Nieuw zijn start en finish op het stadsplein met terrasjes.

Zondag 6 oktober 2019 – Run for Kika A’dam, Amsterdam (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
De laatste Run for Kika uit de serie zomeredities is dit jaar in Amsterdam. Jong en oud: iedereen is welkom om mee te rennen voor kinderen met kanker.

Zondag 6 oktober 2019 – Singelloop Utrecht (Utrecht) – 5 km of 10 km
De oudste stratenloop van Nederland heeft een fraai en vlak parcours door Utrecht. Van Wilhelminapark tot Maliebaan worden er snelle tijden gelopen.

Zondag 6 oktober 2019 – Meerssen Run, Meerssen (Limburg) – 5 km, 10,5 km, 21 km of de trail van 16 km
De Marathon Meerssen is geheel vernieuwd: naam, afstanden, alles. Nieuw is ook de ‘social trail’ op zaterdag: 16 km mooie paden en 350 hoogtemeters.

Zondag 6 oktober 2019 – Langs de Gouweloop, Waddinxveen (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 15 km
Een klassieker met een lange traditie: dit jaar de 51e editie. Gezellige prestatieloop voor jong en oud, met start en finish op het Gouweplein van Waddinxveen.

Zondag 6 oktober 2019 – Hoge Veluwe Loop, Otterlo (Gelderland) – 5 km, 10 km of 15 km. Trails van 15 km en 28 km
Een jaarlijkse traditie voor jong en oud: dit jaar de 15e editie. Mooie routes door de natuur van het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Zondag 6 oktober 2019 – Venrayse Singelloop, Venray (Limburg) – 5 km of 10 km
Gezellig evenement met het Schouwburgplein als middelpunt en met de singels van Venray als hart van het parcours. Keuze uit één of twee rondjes.

Zondag 6 oktober 2019 – Halve van Alphen, Alphen aan den Rijn (Zuid-Holland) – 21 km

Eén ronde om de stad van 21,1 km, grotendeels over fietspaden. Mooi parcours langs de groene randen van Alphen en de omgeving van het Groene Hart.

Zondag 6 oktober 2019 – Halve Marathon Oldenzaal (Overijssel) – 5 km, 10 km of 21 km
Hoofdnummer is de halve marathon, met een mooi, heuvelachtig parcours in het glooiende Twentse landschap. Uitdagend door de hoogteverschillen.

Zondag 6 oktober 2019 – Rondje Bergen, Bergen (Noord-Holland) – 5 km, 10 km of 10 EM / 16,1 km
Dit jaar is de feestelijke 40e editie van deze gezellige loop. Mooie routes voeren je door het fraaie Bergen, door de omliggende bossen en door de duinen.

Zondag 6 oktober 2019 – Bredase Singelloop, Breda (Noord-Brabant) – 10 km of 21 km
Sfeervol evenement met mooie route langs de singels. Veel publiek langs de route en in de gezellige binnenstad is het feest! Een vlak en snel parcours.

Zondag 6 oktober 2019 – Kethelloop, Schiedam (5 km, 10 km of 15 km)
De Kethelloop is een leuke, jaarlijkse recreatieloop bij Schiedam op de eerste zondag van oktober, door de mooie omgeving van Midden-Delfland.

Zondag 6 oktober 2019 – Twiskemolenloop, Waterland (Noord-Holland) – 5 km, 10 km, 10 EM / 16 km of 21 km
De mooie routes van deze recreatieve loop gaan alle over fietspaden door het recreatiegebied het Twiske. Vijf keer per jaar: van oktober tot en met maart.

Zondag 6 oktober 2019 – Mondriaan Run – Heerlen (Limburg) – 5 km of 10 km
Leuk georganiseerde loop die in het leven is geroepen door de instelling voor geestelijke gezondheid Mondriaan. Keuze uit 2 of 4 rondes van 2,5 km.

Zaterdag 12 oktober 2019 – Stratenloop Rozenburg (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
Leuke stratenloop voor sport en fun. Rondom de molen in het centrum is het kermis. Ook zijn er fietswedstrijden, een auto show en gezellige terrasjes.

Zaterdag 12 oktober 2019 – Arkervaartloop, Nijkerk (Gelderland) – 5 km of 10 km
Een recreatieve loop vanuit het centrum van Nijkerk langs de Arkervaart richting Randmeren. Mooi, vlak en snel parcours langs water en groen.

Zaterdag 12 oktober 2019 – New York Mini Marathon, Rotterdam (Zuid-Holland) – 4,2 km, 10,5 km of 21 km
Sympathiek initiatief: het Diabetes Fonds haalt de ‘Big Apple’ naar de Havenstad. Via deelnemers en teams wordt geld opgehaald voor dit goede doel.

Zaterdag 12 oktober 2019 – Run2Day Vlinderloop, Houten (Utrecht) – 5 km, 11 km, 15 km of 21 km
Elke 2e zaterdag van de maand, van september tot en met mei: de Vlinderloop van Loopgroep Houten. Leuke prestatieloop met keus uit vier afstanden.

Zaterdag 12 oktober 2019 – Veluweloop, Wageningen (Gelderland) – Estafette: teams lopen 90 km
Jaarlijks genieten ruim 1000 hardlopers van deze mooie estafette. Het parcours van 90 km over de Veluwe wordt in een team van 12 m/v afgelegd.

Zaterdag 12 oktober 2019 – Rotterdam Night Run, Rotterdam (Zuid-Holland) – 7,5 km
Deze derde editie is een feestelijke Muziek editie in het donker voor de fun, met lichtanimaties en een mooi, nieuw parcours rondom de Zevenhuizerplas.

Zondag 13 oktober 2019 – Midsummerrun, Bosschenhoofd (Noord-Brabant) – 5 km, 10 km of 15 km
Leuk evenement, dit ‘Rondje Seppe’ vlakbij Breda. Met een mooi en snel en parcours van 5 km door het groen. Deelnemers lopen 1, 2 of 3 rondjes.

Zondag 13 oktober 2019 – ADO Den Haag Fun Run, Den Haag (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
Leuk hardloopevenement door en rond het stadion. Langs plekken waar normaal alleen de spelers mogen komen. Start en finish op de middenstip.

Zondag 13 oktober 2019 – Ravijnloop, Nijverdal (Overijssel) – 5,1 km of 10,2 km
Een pittig parcours met klimmetjes maken dit een uitdaging voor iedere hardloper. Eén of twee rondes, inclusief de bekende trap van 64 treden.

Zondag 13 oktober 2019 – Sloterplasloop, Amsterdam (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
De 84e editie van dit bekende hardloopevenement in Amsterdam-West. De 10 kilometer voert rond de Sloterplas, o.a. langs theater De Meervaart.

Zondag 13 oktober 2019 – Bergse Plasloop, Rotterdam (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 15 km
Leuke loop door Hillegersberg, met mooie routes over de oevers van de Rotte en langs de Bergse Voorplas. Start en finish bij Gouchos aan de Plas.

Zondag 13 oktober 2019 – Marathon Eindhoven, Eindhoven (Noord-Brabant) – 5 km, 10 km, 21 km of 42 km
Eén van de grotere marathons in het land, na Amsterdam en Rotterdam. Mooi evenement met vlak parcours, waar snelle tijden mogelijk zijn.

Zondag 13 oktober 2019 – 4 Mijl van Groningen (Groningen) – 4 EM / 6,4 km
In Groningen is dit het grootste jaarlijkse hardloopevenement, met veel publiek en muziek. Start in Haren en finish op de Vismarkt in Groningen.

Zondag 13 oktober 2019 – Herfstloop Twente, Enschede (Overijssel) – 8 km, 15 km of 21 km
Een begrip in Twente, sinds 1976. Herfstloop met mooi parcours door polders en natuurgebieden, waaronder natuurreservaat het Buurserzand.

Zondag 13 oktober 2019 – Pijnenburg Bosmarathon, Soest (Utrecht) – 5 km, 10 km, 21 km, 31 km of 42 km
De 20e editie van de Bosmarathon door de bossen bij Soest. Mooi evenement, dat zich profileert als “de groenste marathon van Nederland”.

Zondag 13 oktober 2019 – de 15 van Wassenaar, Wassenaar (Zuid-Holland) – 7,5 km of 15 km
Een leuk en bijzonder compleet event, inclusief gezellige bar, muziek en foodtrucks. Mooi parcours, door dorpskern, landgoederen en villawijken.

Zaterdag 19 oktober 2019 – Stadshagenrun, Zwolle (Overijssel) – 5 km of 10 km
Leuk evenement met mooi parcours langs water, door het groen en een stukje woonwijk. Vlak en snel ook: ik liep er al eens een PR op de 10 km.

TCS Amsterdam Marathon

Zondag 20 oktober 2019 – TCS Amsterdam Marathon, Amsterdam (Noord-Holland) – 8 km, 21 km of 42 km
Amsterdam mag zich sinds 2018 weer de snelste marathon van Nederland noemen. Dit jaar uitverkocht, met 45.000 deelnemers op drie afstanden.

Zondag 20 oktober 2019 – Delftse Houtloop, Delft (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 15 km
Atletiekvereniging AV’40 organiseert deze mooie loop op zondagochtend door recreatiegebied het Delftse Hout. Geniet van water en groen.

Zondag 20 oktober 2019 – Molenhoeks Makkie, Molenhoek (Gelderland) – 5 km, 10 km of 15 km
Leuke lokale loop bij Nijmegen. Met best een uitdagend bosparcours, mede door de Heumense Schans: venijnig stukje klimmen in het losse zand.

Zondag 20 oktober 2019 – Maliebaanloop, Utrecht (Utrecht) – 6 km of 10 km
Mooie wedstrijd- en prestatieloop van AV Phoenix, over de statige Maliebaan en rond het Wilhelminapark. Staat bekend als vlak en snel.

Zaterdag 26 oktober 2019 – Typhoonloop, Gorinchem (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
De 31e editie van de Typhoonloop met nieuwe titelsponsor. Mooie route door het groene buitengebied van het rivierengebied en groene hart.

Zaterdag 26 oktober 2019 – Viva la Vida Run, Kerkrade (Limburg) – 6 km of 10,5 km
Gezellig evenement, met start en finish op de Mark. De 40e editie van de Stadsloop Kerkrade, maar in een geheel nieuwe opzet en nieuw jasje.

Zaterdag 26 oktober 2019 – 43e Dijkloop, Schoonhoven (Zuid-Holland) – 6, 10 of 21 km
Leuke lokale loop met lange traditie. Dit jaar de 43e editie van deze halve marathon en prestatieloop voor jong en oud in prachtige omgeving.

Weekend 26 en 27 oktober 2019 – Diepe Hel Holterbergloop, Holten (Overijssel) – 6 km, 10 km of 21 km
Uitdagende loop, die bekend staat door de pittige klim. De 10 km gaat van Nijverdal naar Holten. De halve is “heen en terug” over de Holterberg.

Zondag 27 oktober 2019 – Heemstede Loop, Heemstede (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
Dit jaar is het de 10e editie van deze gezellige herfstloop in mooie omgeving. Afwisselend parcours gaat onder andere door het Groenendaalse Bos.

Zondag 27 oktober 2019 – Vlasakkerloop, Amersfoort (Utrecht) – 5 km, 10 km of 10 EM / 16 km
Mooie groene routes door bos en natuurgebied. Keuze uit een pure cross van 5 en 10 km of de deels onverharde prestatieloop van 10 Engelse Mijl.

Zondag 27 oktober 2019 – Brabant Marathon, Etten-Leur (Noord-Brabant) – 5 km, 10 km, 21 km of 42 km
Mooie herfstklassieker met verhard en vlak parcours door prachtige natuur en buitengebied. Een goed georganiseerd evenement, zonder drukte.

Zondag 27 oktober 2019 – Wolfskamerloop, Huizen (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
Het mooie, autovrije parcours loopt door het prachtige bos- en recreatiegebied van de Wolfskamer en langs de Gooimeerkust in Huizen en Naarden.

Zondag 27 oktober 2019 – Halve Marathon Doetinchem (Gelderland) – 7,5 km of 21 km
Het parcours van de ‘mooiste halve van de Achterhoek’ gaat door prachtig natuurgebied met monumentale bossen van landgoed de Slangenburg.

Zondag 27 oktober 2019 – Trimloop Vechtstreek in Beweging, Maarsseveen (Utrecht) – 5 km, 10 km, 15 km of 21 km
Kies je eigen afstand over een verhard en autovrij parcours van 5 km rond de grote plas in het mooie recreatiegebied ‘de Maarsseveense Plassen’.

Zondag 27 oktober 2019 – Middenmeerloop, Amsterdam (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
De 60e editie van deze jaarlijkse loop, die onderdeel is van Rondje Mokum. De hoofdafstand en wedstrijd is 10 km, daarnaast is er de 5 km trimloop.

Ron van der Jagt is algemeen directeur en bestuurder van Le Champion, een van de grotere sportorganisaties van Nederland. Le Champion is een vereniging voor fietsen, hardlopen en wandelen met bijna 20.000 individuele leden. Jaarlijks organiseert Le Champion zo’n zestig bijzondere sportevenementen, waaronder de Dam tot Damloop, de NN Egmond Halve Marathon en de TCS Amsterdam Marathon. In deze blog deelt Ron elke maand zijn enthousiasme en persoonlijke tips, met grote en kleine loopjes in het hele land. Mis je jouw favoriete hardloopevenement of weet je nog een leuk loopje, laat het dan weten. Suggesties zijn altijd welkom! Berichten graag via ron.van.der.jagt@lechampion.nl.