Terug

Running tips van Ron – november 2019

De leukste loopjes

‘Wat was je tijd?’. Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag aan alle hardlopers. Onze snelheid is blijkbaar de belangrijkste graadmeter voor onze prestatie. Met onze snelheid nemen we ook onszelf de maat: het geeft aan hoe het met onze conditie is gesteld. Bij wedstrijden is de maatstaf natuurlijk ook duidelijk: wie het snelste is, die heeft gewonnen. Sneller worden is voor velen dan ook een belangrijke ambitie. Dus is de hamvraag: hoe doe je dat?

Sneller worden is in feite heel eenvoudig. Om sneller te worden moet je trainen op snelheid. Hardlooptrainers herkennen hierin een gouden regel uit de trainingsleer: het principe van specifiek trainen. Als je doel is om voor het eerst een marathon te lopen, dan zijn de langzame lange duurlopen op dat moment het belangrijkste. Is je doel om je PR op de 5 km te verbeteren, dan is snelheidstraining essentieel. Trainen op snelheid is in de kern simpel. Je leert je lichaam om sneller te lopen door sneller te lopen. Daarmee is het belangrijkste gezegd: als je sneller wilt worden, moet je trainen op een hoger tempo dan je gewend bent. En je ‘tempohardheid’ kun je verbeteren door het hogere tempo langer vast te houden. Natuurlijk is er nog veel meer over te zeggen. Omwille van de snelheid beperk ik me hier tot drie belangrijke adviezen en drie praktische tips waarmee je je snelheid zeker gaat verbeteren!

De eerste aanbeveling is een waarschuwing: zorg dat je heel blijft. Tempo- en intervaltrainingen zijn belastend voor je lichaam. Dus het risico van overbelasting ligt op de loer. Ga daarom pas met snelheidstraining aan de slag wanneer je een stevige basis hebt gelegd en al wat langer bezig bent met hardlopen. Kies voor snelheidstrainingen een mooi vlak parcours, bijvoorbeeld een fietspad. De tweede aanbeveling is om bij dit type trainingen extra op je techniek te letten. Let op je houding, je ademhaling, je armbeweging, je pasritme, het plaatsen van je voeten en de roterende beweging van je benen. Probeer licht en soepel te lopen, waarbij je voeten kort de grond raken. De derde aanbeveling: kies voor afwisseling. Op de eerste plaats in je wekelijkse schema: wissel duurlopen bij een lage hartslag af met intensieve, kortere trainingen. Breng vervolgens ook afwisseling aan in je wekelijkse snelheidstraining. Varieer met sprintsessies, tempowisselingen, intervaltraining en zogenaamde fartlek training. Variatie is belangrijk: met steeds een andere trainingsprikkel, boek je sneller progressie.

De eerste praktische tip is een belangrijk uitgangspunt voor je wekelijkse schema. Snelheidstraining is belangrijk voor alle hardlopers, ook voor hen die met lange afstanden bezig zijn. Zeker voor hen is de lange duurloop in het weekend belangrijk. De tip is om daarnaast elke week een middellange training te doen met een tempo dat hoger ligt dan je wedstrijdtempo op de halve of hele marathon. Zo laat je je lichaam wennen aan een hoger tempo, waardoor je snelheid tijdens de wedstrijd gemakkelijker aanvoelt. De tweede praktische tip: doe als snelheidstraining regelmatig mee aan een wedstrijd, bijvoorbeeld van 5 of 10 kilometer. Door je op te trekken aan anderen verleg je je grenzen en loop je feitelijk een ideale tempotraining. Tot slot als derde tip de fartlek training. Een aanrader naast de klassieke intervaltraining. Fartlek is Zweeds en betekent ‘speed play’ of ‘snelheidsspel’. Fartlek training betekent dat je tempowisselingen aanbrengt in je trainingssessie, zonder het rigide schema van een interval. Bij Fartlek training kies je op een speelse, spontane en afwisselende manier voor variatie in je tempo. Net als bij intervaltraining is het zaak om hierbij je krachten goed te verdelen en de korte versnellingen wel echt pittig en uitdagend te maken. Het prettige van deze vorm is het speelse karakter, de afwisseling en de ruimte om lekker je gevoel te volgen.

Ook deze maand valt er weer veel te genieten. De temperaturen in de herfst zijn vaak ideaal en buiten zie je de natuur verkleuren van groen naar oranje. Hieronder mijn selectie van de leukste loopjes in oktober. Geniet van het lopen, de sfeer, de buitenlucht en de omgeving!

Vrijdag 1 november 2019 – Bergrace by Night, Wageningen (Gelderland) – 3,3 km, 5,2 km, 7,6 km of 11.6 km
Uniek loopfeest! Het parcours is van de Wageningse Berg naar de Grebbeberg. Afterparty in Jungle restaurant van Ouwehands Dierenpark. 

Zaterdag 2 november 2019 – Erasmusronde, Rotterdam (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 15 km
Leuke loop van atletiekvereniging PAC in Rotterdam met fraai parcours met water en groen: door het Kralingse bos en langs de Kralingse plas.

Zaterdag 2 november 2019 – Plantsoenloop, Groningen (Groningen) – 4 km of 8 km
De 62e editie van deze oudste loop van Groningen mag een klassieker worden genoemd. Voor jong en oud, door het mooie Noorderplantsoen.

Zaterdag 2 november 2019 – Strand- en Duinloop, Egmond (Noord-Holland) – 5 km, 10 km of 16 km (10 EM)
De routes brengen je over het strand en de mooiste paadjes door de natuur. Past prima in voorbereiding op de halve van Egmond in januari.

Zaterdag 2 november 2019 – Najaarsloop Halve Marathon Epe, Epe (Gelderland) – 5 km, 10 km en 21 km
Hardloopwedstrijd met drie afstanden, met de halve marathon als hoofdnummer. Start en finish bij het clubhuis van atletiekvereniging Cialfo.

Zaterdag 2 november 2019 – Vestingstad Run, Woudrichem (Noord-Brabant) – 11 km of 21 km
Vlak, volledig verhard en snel parcours. Prachtige route langs de Maas, door het Almbos, langs de Historische haven en over de Vestingwallen.

Zaterdag 2 november 2019 – Heide loop, Heerenveen (Friesland) – 3 km of 8 km
Leuk, kleinschalig loopje met keuze uit twee afstanden. Mooie routes langs water en groen van het recreatiegebied De Heide in Heerenveen.

Zaterdag 2 november 2019 – Dorpsrun Renswoude, Renswoude (Utrecht) – 5 km, 10,5 km of 21 km
De 35e editie van dit leuke, lokale evenement. Gezellige dorpsloop over drie afstanden, met start en finish bij Sporthal ‘De Hokhorst’.

Zaterdag 2 november 2019 – Lemelerbergloop, Ommen (Overijssel) – 5,3 km of 10,8 km
Mooie crosswedstrijd door het natuurgebied van de Lemelerberg. Volledig onverhard, heuvelachtig parcours met grote hoogteverschillen.

Weekend 2 en 3 november 2019 – Berenloop, Terschelling (Friesland) – 5 km , 10 km, 21 km of 42 km
Mooi en zwaar parcours op Terschelling. Deze moet je een keer gedaan hebben. Start bij de oudste vuurtoren van Nederland: de Brandaris.

Zondag 3 november 2019 – Zilveren Turfloop, Mijdrecht (Utrecht)
Al bijna 30 jaar bestaat deze mooie loop in het Groene Hart. Prachtig parcours door de natuur een langs het water van de Kromme Mijdrecht.

Zondag 3 november 2019 – DrechtStadLoop, Dordrecht (Zuid Holland) – 10 en 21 km
Keuze uit 10 km en halve marathon. Mooi parcours over de dijken door de polders en langs het water in het buitengebied. Vlak en snel parcours.

Zondag 3 november 2019 – Hondsrug Forest Run, Emmen (Drente) – 5 km of 10 km
Lichte trailrun door één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Leuk ingericht hardloopdorp met Drentse hap en speciaal bieren.

Zondag 3 november 2019 – Krollenloop, Veghel (Noord-Brabant) – 5 km, 10 km of 16 km (10 EM)
Leuke loop, vernoemd naar de anijskrol, een zacht wit broodje met anijszaad dat wordt gevlochten tot een krul. Streekproduct uit Veghel sinds 1865. 

Zondag 3 november 2019 – Grote Veld loop, Vorden (Gelderland) – 7,2 km of 15 km
De Grote Veldloop is genoemd naar het prachtige natuurgebied bij Vorden, in de Achterhoek. Groen en afwisselend terrein van bos, hei en cultuurland.

Zondag 3 november 2019 – Laan van Meerdervoort Loop, Den Haag (Zuid-Holland) – 10 km
Haagse najaar klassieker met hele mooie route. Afwisselend over de weg, door de duinen en over het strand. Start en finish op het Deltaplein in Kijkduin.

Zondag 3 november 2019 – Maasduinenloop, Afferden (Limburg) – 5 km of 10 km
Mooie loop in de natuur voor het goede doel. Parcours is op Landgoed Bleijenbeek, midden in het Nationaal Park De Maasduinen in Noord Limburg.

Zondag 3 november 2019 – StartbaanRun Soesterberg, Soest (Utrecht) – 5 km of 10 km
Leuk evenement van een Rotary club voor het goede doel, met parcours over de startbaan op Park Vliegbasis Soesterberg en de mooie groene omgeving.

Zondag 3 november 2019 – Twiskemolenloop, Waterland (Noord-Holland) – 5 km, 10 km, 16 km (10 EM) of 21 km
De mooie routes van deze recreatieve loop gaan over fietspaden door het recreatiegebied het Twiske. Vijf keer per jaar: van oktober tot en met maart.

Zondag 3 november 2019 – Beekse Herfst Run, Montferland (Gelderland) – 7 km, 14 km of 21 km
Mooie, kleinschalige loop met nieuw, onverhard parcours: door de prachtige natuur en glooiende heuvels van de Montferlandse bossen.

Zondag 3 november 2019 – Delftse Houtloop, Delft (Zuid-Holland) – 3,5 km, 7 km of 14 km
Geniet van water en groen bij deze kleinschalige loop van Atletiekvereniging AV’40. Op zondagochtend door recreatiegebied het Delftse Hout.

Zondag 3 november 2019 – Valkenloop, Valkenswaard (Noord-Brabant) – 7 km, 12,5 km of 21 km
Zeker een mooi evenement, deze “groenste loop van Nederland”. Met prachtig parcours door het Leenderbos en het natuurgebied De Malpie.

Zondag 3 november 2019 – Boerenkoolloop, Warmenhuizen (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
De Boerenkoolloop is een klassieker. Mooi parcours door karakteristieke dorpen en over de monumentale Westfriesche Omringdijk.

Zondag 3 november 2019 – Nedereindseberg Loop, Utrecht (Utrecht) – 5 km of 10 km
Bijzondere loop met pittige klimmetjes. Voor ieder wat wils: verschillende afstanden (1, 2, 5 en 10 km) en zwaartes (normaal en heavy).

Zondag 3 november 2019 – Egboetsloop, Hauwert (Noord-Holland) – 8 km of 16 km (10 EM)
De 46e editie van deze leuke loop voor iedereen. Het afwisselend parcours loopt onder andere door natuurgebied het Egboetswater.

Zondag 3 november 2019 – Bosloop Malden, Heumen (Gelderland) – 5 km, 10 km of 15 km
Mooie traditie: de 42e editie van deze gezellige bosloop. Afstanden voor iedereen. Ook prima als training voor de Zevenheuvelenloop.

Zondag 3 november 2019 – Enci Bergloop, Maastricht (Limburg) – 4,4 km of 8,8 km
De oudste cross van Nederland, met dit jaar de 73e editie. Mooi parcours door de prachtige omgeving van heuvelland en Encibos.

Zondag 3 november 2019 – De Zilveren Turfloop, Mijdrecht (Utrecht) – 5 km, 10 km of 16 km (10 EM)
De 10 km en de 10 EM behoren tot de mooiste lopen in de regio: langs het water van de Kromme Mijdrecht en de aangrenzende natuur.

Zaterdag 9 november 2019 – Bennekomse Bosloop, Bennekom (Gelderland) – 4 km, 8 km of 12 km
Gezellige, kleinschalige bosloop over een parcours van 4 km over de Hullenberg. Route gaat over zandwegen en bospaden.

Zaterdag 9 november 2019 – Mosselloop, Burgh-Haamstede (Zeeland) – 3 km, 6 km of 8 km
De 52e editie van deze mooie, uitdagende crosswedstrijd door de duinen en het bos van Westenschouwen, een prachtig natuurgebied.

Zaterdag 9 november 2019 – Zandenplasloop, Nunspeet (Gelderland) – 5 km of 10 km
Leuke loop, voor wedstrijdlopers en recreanten. Mooi, snel parcours rond zandenplas en zandenbos. Licht glooiende, geasfalteerde wegen.

Zaterdag 9 november 2019 – Run2Day Vlinderloop, Houten (Utrecht) – 5 km, 11 km, 15 km of 21 km
Elke 2e zaterdag van de maand, van september tot en met mei: de Vlinderloop van Loopgroep Houten. Leuke loop met keus uit vier afstanden.

Zondag 10 november 2019 – Eenhoornloop, Hoorn (Noord-Holland) – 5 km, 10 km, 16 km (10 EM) of 21 km
De 22e editie van de Eenhoornloop in West-Friesland. Mooi parcours langs het Markermeer. Sportieve prestaties en gezelligheid gaan samen.

Zondag 10 november 2019 – Klaverbladloop,  Zoetermeer (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km en 15 km
Mooie loop aan de rand van Zoetermeer in parkachtige omgeving met veel water en groen. De 43e editie alweer en altijd prima georganiseerd.

Zondag 10 november 2019 – Dijkgatsboscross, Wieringermeer (Noord-Holland) – 6 km of 10 km
Mooie cross door het bos, de naam zegt het al, en onderdeel van het regionale crosscircuit. Het parcours bestaat volledig uit gras en bospaden.

Zondag 10 november 2019 – Dinkelloop, Losser (Overijssel) – 5 km of 10 km
Mooie natuurlijk cross met onverhard parcours, door het bos en natuurgebied De Zandbergen. Met een zandvlakte en wat pittige heuveltjes.

Zondag 10 november 2019 – Halve Marathon Gouda (Zuid-Holland) – 10 km of 21 km
Prachtige omgeving voor dit nieuwe evenement, met water alom. Parcours gaat dwars door het mooie plassengebied van Gouda en Reeuwijk.

Zondag 10 november 2019 – Olympisch Stadionloop, Amsterdam (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
Leuke loop vanuit het Olympisch Stadion, georganiseerd door atletiekvereniging Phanos, voor en met Unicef. Met kidsrun en scholenloop.

Zondag 10 november 2019BAV Zeven Linden Loop, Baarn (Utrecht) – 10 km
De Zeven Linden Loop is de opvolger van de aloude BAV Wintercub van de Baarnse Atletiek Vereniging. Met cross en recreantenloop.

Zondag 10 november 2019 – Vulcaan Halve Marathon, Vlaardingen (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 21 km
Leuke lokale loop voor iedereen, van AV Fortuna in Vlaardingen. Met drie afstanden, medaille, loopshirt, muziek, publiek en gezelligheid.

Zaterdag 16 november 2019 – Molenloop, Vrouwenparochie (Friesland) – 5 km, 11,3 km, 17,3 km of 21,5 km
Leuke, kleinschalige loop door mooie Friese dorpen. Onderweg lauw water en bij de finish doorgaans warme soep.

Zaterdag 16 november 2019 – Hobbeldebobbelloop, Zoutelande (Zeeland) – 5,8 km of 11 km
Uitdagende loop van ca. 11 km over duin, bos en strand, met 17 beklimmingen /overgangen en de meeste en hoogste duinbobbels van Zeeland.

Zaterdag 16 november 2019 – Zevenheuvelennacht, Nijmegen (Gelderland) – 7 km
De zaterdagavond voorafgaand aan de bekende Zevenheuvelenloop is er een 7 km ‘nightrun’ met lichtshow. Voor fun, sfeer en beleving.

Zondag 17 november 2019 – Zevenheuvelenloop Nijmegen (Gelderland) – 15 km
Een aanrader! Groot, bekend en goed georganiseerd hardloopevenement over een prachtig glooiend, bosrijk parcours door de heuvels.

Zondag 17 november 2019 – Leidse Houtloop, Leiden (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 15 km
Recreatieve loop voor iedereen, met start en finish op de atletiekbaan. Ronde van 5 km door de Leidse Hout kan één tot drie keer gelopen worden.

Zondag 17 november 2019 – De Ronde Venen Marathon, Abcoude (Utrecht) – 10 km of 42 km
De Ronde van Abcoude, zo werd deze loop ook genoemd. Bijzonder en fraai parcours: door dorpjes, langs water en door natuurgebied De Botshol.

Zondag 17 november 2019 – Kievitloop, Bergen op Zoom (Noord-Brabant) – 5 km, 10 km of 15 km
Al ruim 25 jaar een leuke loop van AV SPADO in de wintermaanden. Naar keuze één, twee of drie keer het rondje van 5 km in bosrijke omgeving.

Zondag 17 november 2019 – Bommelasloop, Enschede (Overijssel) – 7,4 km, 11,2 km, 16,4 km of 21,1 km
Recreatieve natuurloop die één keer in het voorjaar en één keer in het najaar plaatsvind op de derde zondag in mei en de derde zondag in november.

Zondag 17 november 2019 – PPC Loop, Leiden (Zuid-Holland) – 3 km, 7 km, 10 km, 14 km, 17 km of 21 km
Kleinschalige loop op zondagochtend door schitterend natuurgebied. Het verrassende Polderpark Cronesteyn ligt verscholen langs de A4, bij Leiden.

Vrijdag 22 november 2019 – Utrecht Night Run (Utrecht) – 8 km
Gezellige city run op vrijdagavond, door speciaal verlichte binnenstad van Utrecht. Start op het Domplein, met creatieve lichtprojecties op de Domtoren.

Vrijdag 22 november 2019 – Warande by Night University run, Tilburg (Noord-Brabant) – 4 km
Het weekend van de Warandeloop start op vrijdagavond. Met licht, muziek en beleving, lopen door gebouwen van de universiteit en daarna after party.

Zaterdag 23 november 2019 – Halve Marathon van Monster (Zuid-Holland) – 5,7 km, 10,3 km of 21 km
Mooie, pittige loop aan de kust in het Westland. Parcours gaat over het strand en terug door de duinen. Trotseer het zand, de klimmetjes en de wind!

Weekend 23 en 24 november 2019 – Warandeloop, Tilburg (Noord-Brabant) – 5 km of 10 km
Mooi jaarlijks cross- en hardloopfestijn met diverse recreantenlopen. Over vlakke paden door de ‘Oude Warande’ en over het onverharde crossparcours.

Zondag 24 november 2019 – Sint Nicolaasloop, Monnickendam (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
Gezellige loop over een parcours van 5 km door het centrum van het oude Gouwzeestadje Monnickendam. Sint Nicolaas geeft zelf zal het startschot.

Zondag 24 november 2019 – 3Plassenloop, Zoetermeer (Zuid-Holland) – 5 km
Mooi vlak parcours over fietspaden, voor een snelle 5 km. De naam zegt het al: je loopt bij Road Runners Zoetermeer langs drie verschillende plassen.

Zondag 24 november 2019 – Pietenloop, Bemmel (Gelderland) – 5 km of 10 km
Leuk kleinschalig evenement voor jong en oud. Hardlopen door de prachtige uiterwaarden bij Bemmel. Parcours is door de atletiekunie gecertificeerd.

Zondag 24 november 2019 – Halve Marathon Ell, Leudal (Limburg) – 7,9 km, 12,5 km of 21 km
De mooie routes door het buitengebied zijn nagenoeg autovrij, vlak en grotendeels verhard. Elke afstand heeft een eigen parcours van één ronde.

Zondag 24 november 2019 – Bertusloop, Delft (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
Parcours van 5 km in mooie omgeving met water en groen tussen Den Hoorn en Schipluiden. Negen keer per jaar, op de vierde zondag van de maand.

Zondag 24 november 2019 – Sint Nicolaasloop, Zwolle (Overijssel) – 5,7 km, 8,2 km of 16 km (10 EM)
Leuke loop voor iedereen. Je kunt kiezen tussen drie afstanden, plus (natuurlijk) een kidsrun voor de jongere deelnemers. Sinterklaas verzorgt de start.

Zondag 24 november 2019 – Chocolademelkloop, De Bilt (Utrecht) – 5 km of 10 km
De 16e editie van dit gezellig evenement in De Bilt. Mooi parcours op Landgoed Beerschoten van Utrechts Landschap. Met chocolademelk na afloop.

Maandag 25 november 2019 – Sinterklaasloop, Bolsward (Friesland) – 7,6 km
Mooie traditie, deze gezellige jaarlijkse loop door en rond Bolsward. Op maandagavond geeft Sinterklaas het startschot bij Sporthal De Middelzee.

Zaterdag 30 november 2019 – Run Rondje Rhenoy, Beesd (Gelderland) – 5 km of 10 km
Jubileum dit jaar voor deze leuke, kleinschalige loop in de Betuwe. De 15e editie met een parcours door Beesd, Rumpt, Rhenoy en Beesd. Na afloop loterij.

Zaterdag 30 november 2019 – Pepernotenrun, Franeker (Friesland) – 5,5 km, 10,5 km of 15,5 km
Leuk lokaal jaarlijks hardloopfeest in Franeker. Verzorgingswagen met bouillon, thee, vruchtendrank en fruit. Tent met snert, chocolademelk en krentenbol.

Zaterdag 30 november 2019 – Sint Nicolaasloop, Bunschoten (Utrecht) – 5 km, 10 km of 15 km
Gezellige trimloop door de prachtige Eempolder tussen Bunschoten en Eemdijk. Jaarlijks op zaterdag voor Sinterklaas. Start en finish op sportpark ‘De Vinken’.

Zaterdag 30 november 2019 – Horaloop, Bennekom (Gelderland) – 5 km, 10 km of 16 km (10 EM)
Mooie loop door de heuvels van het Hoekelumse Bos en door het glooiende landschap van het beekdal van de Renkumse beek. Dit jaar de 52e editie.

Zaterdag 30 november 2019 – Meijendelloop, Wassenaar – 25 km
Unieke loop met glooiend parcours van 25 km door prachtig natuur- en duingebied. Snel vol en besloten karakter door het maximum van 250 deelnemers.

Ron van der Jagt is algemeen directeur en bestuurder van Le Champion, een van de grotere sportorganisaties van Nederland. Le Champion is een vereniging voor fietsen, wandelen en hardlopen met bijna 20.000 individuele leden. Jaarlijks organiseert Le Champion zo’n zestig bijzondere sportevenementen, waaronder de Dam tot Damloop, de NN Egmond Halve Marathon en de TCS Amsterdam Marathon. In deze blog deelt Ron elke maand zijn enthousiasme en persoonlijke tips, met grote en kleine loopjes in het hele land. Mis je jouw favoriete hardloopevenement of weet je nog een leuk loopje, laat het dan weten. Suggesties zijn altijd welkom! Berichten graag via ron.van.der.jagt@lechampion.nl.