Terug

Running tips van Ron – juli 2019

De leukste loopjes

Overal in Nederland heb je routes die onder hardlopers bijzonder populair zijn. In Amsterdam denk ik dan bijvoorbeeld aan het Amsterdamse Bos en het Vondelpark. In Rotterdam is het Kralingse Bos erg in trek, evenals het ‘rondje rond de plas’ in Hillegersberg. Vooral op zondagochtend zie je daar dan talloze lopers hun wekelijkse trainingsrondje doen. Veel mensen proberen op die manier gezond, op gewicht en in conditie te blijven. Prima natuurlijk, maar niet altijd even effectief. Want één of twee keer per week steeds hetzelfde rondje van vijf of tien kilometer heeft niet zoveel impact op je lijf. Je lichaam is daar vrij snel aan gewend en stelt zich er op in. Om in hardlopen vooruit te komen is variatie het toverwoord. Dus doorbreek de eentonigheid van het vaste rondje, want alleen door afwisseling kun je sterker en sneller worden. Hardlopen wordt er ook leuker door: verandering van spijs doet eten. Veel meer tijd hoeft het overigens niet te kosten. Het gaat er vooral om dat je je lichaam steeds nieuwe trainingsprikkels geeft. Zorg ervoor dat je lichaam zich steeds opnieuw moet aanpassen aan de trainingsprikkel. Dat doe je door zoveel mogelijk variatie in je trainingen: in tijd, afstand, tempo, ondergrond, route en type training. Stel je voor dat je drie keer per week gaat hardlopen, wat toch wel nodig is wanneer je progressie wilt boeken. Doe dan één keer per week een lange duurloop. Het gaat dan niet om snelheid maar om het langdurig blijven lopen, in een tempo waarbij je nog een gesprek kunt voeren. Hiermee werk je aan conditie en duurvermogen. De volgende training kan dan een korte tempotraining zijn, bijvoorbeeld een snelle vijf tot acht kilometer. De derde training kies je bijvoorbeeld voor een interval- of klimtraining. Een trainingsprikkel met meer impact, waarmee je sneller en sterker wordt. Om ook je pezen en gewrichten weerbaar te maken varieer je bovendien in de ondergrond. Loop dus niet alleen over vlakke fietspaden, maar ook over tegels en stoeprandjes. Of nog mooier: over onverharde bospaden, over het strand of door de duinen. Ongemerkt worden dan je enkels steeds sterker, terwijl jij geniet van de omgeving. En over prikkels gesproken: deze maand zijn er weer genoeg leuke uitdagingen. Dus pak je agenda erbij en laat je inspireren door de mooiste hardloopevenementen!

Maandag 1 juli 2019 – Onstwedderomloop, Onstwedde (Groningen) – 5 km of 10 km
De 22e editie van deze leuke lokale loop. Het geheel verharde parcours start op maandagavond midden in het dorp.

Dinsdag 2 juli 2019 – Hattemse Jubileumloop, Hattem (Gelderland) – 5 km of 10 km
Ter gelegenheid van het 70e jubileumjaar van Atletiekvereniging de Gemzen. Prachtige route door natuurgebied en over landgoed Hezenberg.

Dinsdag 2 juli 2019 – Brinklopen Diever, Westerveld (Drenthe) – 2,5 km, 5 km of 10 km
Elke dinsdagavond in juli en augustus kun je deelnemen aan dit loopevenement, waarbij een ontspannen en gezellige sfeer heerst.

Woensdag 3 juli 2019 – Klepperstadloop, Hardenberg (Overijssel) – 2,5 km, 5 km of 10 km
Een van de oudste hardloopwedstrijden uit de regio. Snel parcours met weinig bochten, door de Atletiekunie gecertificeerd.

Donderdag 4 juli 2019 – Strandlopen, Noordwijk aan Zee (Zuid-Holland) – 2 km , 4 km of 8 km
De 48e editie: hardlopen over het strand van Noordwijk. Elke donderdag, tot en met 15 augustus. Doe de hele serie of een losse avond.

Vrijdag 5 juli 2019 – Zuidas Run, Amsterdam (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
Mooi feestje, deze 5 of 10 km op vrijdagavond. Met na afloop zomerse afterparty aan de Zuid-As, op het Gustav Mahlerplein in Amsterdam.

Vrijdag 5 juli 2019 – Meander Mondo Verde Loop, Landgraaf (Limburg) – 5 km of 10 km
Het licht hellende parcours gaat door de Wereldtuinen Mondo Verde bij Landgraaf. Mooie loop, met na afloop barbecue en tombola met prijzen.

Vrijdag 5 juli 2019 – Grachtenloop Haarlem, Haarlem (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
De 25e editie van deze gezellige midzomeravondloop. Mooi parcours langs de grachten en singels door het historische centrum van Haarlem.

Vrijdag 5 juli 2019 – Ronde van De Blesse, De Blesse (Friesland) – 5 km, 10 km of 10 EM
De Ronde van de Blesse voert door een bosrijke omgeving op de grens van Friesland en Overijssel. Route gaat over rustige wegen en mooie bospaden.

Vrijdag 5 juli 2019 – MidzomerLoop Leiderdorp, Leiderdorp (Zuid-Holland) – 6,3 km of 10,3 km
Mooie midzomerloop van 10 km op vrijdagavond. Leuke recreatieve loop, door woonwijk, polder en natuur. Met medaille voor alle deelnemers.

Vrijdag 5 juli 2019 – Ladies Night Run, Emmen (Drenthe) – 5 km
Gezellige en sportieve vriendinnenloop op vrijdagavond. Samen lopen voor je gezondheid, voor de gezelligheid én voor Pink Ribbon. Na afloop highwine.

Zaterdag 6 juli 2019 – Stratenloop Tuitjenhorn, Tuitjenhorn (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
De 71e editie van deze leuke lokale trim- en wedstrijdloop. Dat heeft toch wel wat: de oudste hardloopronde van Noord-Holland.

Zaterdag 6 juli 2019 – Chaamloop, Chaam (Noord-Brabant) – 5 km, 10 km of 21 km
Leuk evenement met afwisselende route: landelijk in combinatie met een sfeervol centrum met publiek en muziek. Het parcours is geheel verhard en vlak.

Zaterdag 6 juli 2019 – Kadeloop Schipluiden (Zuid-Holland) – 5 km of 12 km
De 40e editie van de Kadeloop Schipluiden. Mooi parcours met 12 km als hoofdafstand. Dat maakt een lang lint van lopers over de kade langs het water.

Zaterdag 6 juli 2019 – De Nacht van Bart, Hilversum (Noord-Holland) – 5 km, 10,5 km of 21 km
Bijzondere, beetje rebelse sponsorrun van de Nierstichting, op het Media Park in Hilversum. Dwars door panden en studio’s, met muziek en entertainment.

Zaterdag 6 juli 2019 – Rotterdam Ekiden, Rotterdam (Zuid-Holland) – samen loop je 42,2 km
Gezellig loopfestijn in het Kralingse bos. Mooie estafette: als team van 6 lopers loop je samen 42,2 km. Deelnemers doen max. 10 km over een vlak parcours.

Zondag 7 juli 2019 – Kerkpolderloop, Delft (Zuid-Holland) – 5 km
De Kerkpolderloop wordt georganiseerd op iedere zondag in de zomermaanden juli en augustus. Leuke lokale loop van exact 5 km langs water en groen.

Zondag 7 juli 2019 – Midzomerrun, Westervoort (Gelderland) – 5 km of 10 km
Leuk en gezellig evenement, met mooi parcours over een dijk en door de natuur. Zowel voor recreatieve lopers van alle leeftijden als snelle wedstrijdlopers.

Zondag 7 juli 2019 – Run for Kika Alkmaar, Alkmaar (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
Hardlopen om kinderkanker de wereld uit te helpen. Dat kan nu voor het eerst ook in Alkmaar. Mooi parcours door het groen en fraaie medaille bij de finish.

Zondag 7 juli 2019 – Delden City Run, Delden (Overijssel) – 5 km
Leuke stadsloop van 5km door en langs de idyllische straatjes, gebouwen en winkels van Delden. De route gaat tevens langs prachtige plekjes op landgoed Twickel.

Zondag 7 juli 2019 – Ronde van Kralingen, Rotterdam (Zuid-Holland) – 6 km
Gezellig sportief evenement voor alle leeftijden, met naast een wielerronde ook een hardloopronde. Voor het hele gezin, met live muziek, kraampjes en springkussens.

Zondag 7 juli 2019 – Greenrun Diepenveen, Deventer (Overijssel) – 5 km of 10 km
Fraaie natuurloop door de Diepenveense bossen over mooie paden door het groen. Keuze uit twee afstanden. Start op zondagochtend bij het Hof van Salland.

Zondag 7 juli 2019 – Snowworld Fun Run, Zoetermeer (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
Zelf ben ik niet zo van de fun runs, maar dit is wel een unieke plek voor een uitdagend loopje. Uiteraard ga je ook door de sneeuw de skihelling op: mooi stukje klimmen!

Vrijdag 12 en zaterdag 13 juli – Parelloop Vasse, Vasse (Overijssel) – 5 km, 8,5 km, 12,5 km of trail run
Prachtige loopbeleving door de natuur bij Vasse. Parcours door het groen gaat over zandpaden, asfaltwegen, bospaadjes en klinkertjes. Nieuw is de 22 km trail run.

Zaterdag 13 juli 2019 – Halve Marathon Bovensmilde, Bovensmilde (Drenthe) – 4 EM, 10 km, 21 km
De 33e editie van deze loop, georganiseerd door ijsvereniging ‘Voorwaarts’ uit Bovensmilde, in samenwerking met SV Friesland. Er zijn ook prijzen te winnen!

Zaterdag 13 juli 2019 – Turfloop Schijf, Rucphen (Noord-Brabant) – 5 km of 10 km
Leuke, gezellige lokale loop op zaterdagavond in de buurt van Roosendaal, met parcours door de bosrijke omgeving van het Brabantse Schijf. Twee afstanden.

Zaterdag 13 juli 2019 – Voorthuizen Loopt, Barneveld (Gelderland) – 5 km of 10 km
Mooie 5 en 10 km loop in Gelderland over een verhard en snel parcours van 2,5 km, dat door de Atletiekunie is gecertificeerd.

Zaterdag 13 juli 2019 – Singelloop Hollandscheveld, Hollandscheveld (Drenthe) – 5 km of 10 km
Sinds 1939 start deze loop jaarlijks in het centrum van Hollandscheveld. AV De Snelle Rakkers organiseert dit evenement, met keus uit twee afstanden.

Zondag 14 juli 2019 – Den Haag Strandmarathon, Den Haag (Zuid-Holland) – 42 km
Strandmarathon tussen Scheveningen en Noordwijk, voorheen de Zwarte Marathon. De marathon kan individueel of als estafette in teamverband worden gelopen.

Zondag 14 juli 2019 – Zomercross Texel, Den Burg (Noord-Holland) – 4,1 km of 8,2 km
De Zomercrossen van AV Texel vinden plaats op zeven zondagochtenden van 14 juli t/m 25 augustus bij Bospaviljoen ’t Turfveld. Mooie loopjes op het eiland.

Zondag 14 juli 2019 – De 10 van Noordwijk, Noordwijk (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
Een persoonlijke favoriet: altijd heerlijk om hier te lopen! Uitstekend verzorgd evenement. Verhard parcours gaat over de boulevard, door bos en door de duinen.

Zondag 14 juli 2019 – Leenderbos Trail, Leende (Noord-Brabant) – afstanden van 7 km tot 50 km
Prachtige trails door naaldbos, over heide en langs vennetjes. Door het Leenderbos en Groote Heide, samen goed voor 2000 hectare natuurgebied. Zes afstanden.

Donderdag 18 juli 2019 – Zomeravondlopen Rijen, Rijen (Noord-Brabant) – 8,2 km
In de zomer organiseert AV Spiridon op vier opeenvolgende donderdagavonden in juli en augustus Zomeravondlopen: door de fraaie natuur van boswachterij Dorst.

Zaterdag 20 juli 2019 – Midzomeravondmarathon Diever, Diever (Drenthe) – 10 km, 20 km, 30 km, 41 km
De 20e editie van deze Drentse zomermarathon op zaterdagavond. Inschrijven, omkleden en start is in en om Het Kasteel te Diever. Parcours door het buitengebied.

Zondag 21 juli 2019 – MS Motion Den Bosch, Den Bosch (Noord-Brabant) – 5 km of 10 km
Loop de ziekte MS de wereld uit! Over een mooi parcours bij Den Bosch: door natuurgebied De Pettelaarse Schans en langs de Zuiderplas.

Zondag 21 juli 2019 – Oostermoerrun, Gieten (Drenthe) – 5 km of 10 km
Als onderdeel van het zomerse Oostermoerfeest is er de Oostermoerrun. Gezellige, kleinschalige dorpsloop voor iedereen uit de regio.

Zaterdag 27 juli 2019 – Ruitenburg Run, Maasdijk (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
Gezellig lokaal evenement in het Westland, voorheen bekend als de VTM Loop. Hoofdafstand is de 10 km over een autovrij, vrij en verhard parcours.

Zaterdag 27 juli 2019 – Halve marathon Lauwersoog (Groningen) – 10 km of 21 km
Deze halve is geen rondje maar een ‘enkele reis’, van Lauwersoog naar Ulrum. Mooi parcours en event in Groningen. Hier krijg je een shirt in plaats van medaille.

Zondag 28 juli 2019 – Leudal Bosloop, Heythuysen (Limburg) – 3 km, 6 km, 9 km, 12 km of 15 km
Leuke trimloop van Atletiek Leudal, die al 30 jaar wordt georganiseerd. Het parcours is geheel onverhard en voert door de bossen van het mooie Leudalgebied.

Zondag 28 juli 2019 – Twee Verenloop, Zwolle (Overijssel) – 21 km
Halve marathon langs de rivier de IJssel. Twee veerbootoversteken maken deze loop uniek. Voor lopers die minimaal 11km/uur lopen ivm de veerbootoversteek.

Zondag 28 juli 2019 – 3Plassenloop, Zoetermeer (Zuid-Holland) – 5 km
Hardloopclub Road Runners Zoetermeer organiseert deze leuke loop langs drie plassen op zondagochtend. Het vlakke parcours is geschikt voor een snelle 5 km.

Woensdag 31 juli 2019 – Boulevardloop, Vlissingen (Zeeland) – 3,6 km of 7,2 km
De 82e editie van de Boulevardloop. Deze zomeravondloop op woensdag maakt deel uit van het Zeeuwse Zomer Stratenloop circuit 2019, met nog meer leuke loopjes.

Ron van der Jagt is algemeen directeur en bestuurder van Le Champion, een van de grotere sportorganisaties van Nederland. Le Champion is een vereniging voor fietsen, wandelen en hardlopen met bijna 20.000 individuele leden. Jaarlijks organiseert Le Champion zo’n zestig bijzondere sportevenementen, waaronder de Dam tot Damloop, de NN Egmond Halve Marathon en de TCS Amsterdam Marathon. In deze blog deelt Ron elke maand zijn enthousiasme en persoonlijke tips, met grote en kleine loopjes in het hele land. Mis je jouw favoriete hardloopevenement in deze selectie of weet je nog een leuk loopje, laat het dan weten. Suggesties zijn altijd welkom! Berichten graag via ron.van.der.jagt@lechampion.nl.