Terug

Running tips van Ron – januari 2020

De leukste loopjes

Dé winterklassieker komt er aan! In januari is het weer tijd voor de NN Egmond Halve Marathon. Dit legendarische evenement staat bekend om de heroïsche strijd tegen de elementen en het uitdagende parcours over het strand en door de duinen. Natuurlijk staan er in het nieuwe jaar nog veel meer halve marathons op  de kalenders. Je kunt tegenwoordig elke week wel ergens een halve lopen. Zelf doe ik er elke maand wel twee of drie: van Ameland tot Westenschouwen en van Etten-Leur tot Zwolle. Maar ook al loop je er tientallen per jaar: die 21,1 kilometer blijft een heel eind hardlopen. Zeker wie zich voor het eerst waagt aan een halve kan zich maar beter goed voorbereiden. Daarom hier, voor alle ervaren en minder ervaren lopers, vijf tips voor een succesvolle halve marathon.

  1. Verdiep je vooraf in het parcours en de weersverwachting. Zodat je onderweg weet waar je bent en bijvoorbeeld weet waar je wind mee of juist tegen krijgt. Het helpt wanneer je daar tactisch en mentaal op bent voorbereid. Let ook op waar je hoogteverschillen met klimmen en dalen kunt verwachten en waar je onverharde gedeeltes tegen gaat komen. Gebruik dit alles om je race vooraf te visualiseren en in te delen.
  2. Verdeel je krachten, deel je race in en benut de andere lopers. Dwing jezelf om de eerste kilometers rustig van start te gaan. Begin ‘met de rem erop’. Kies het eerste deel een tempo waarin je een comfortabel ritme vindt en spaar je krachten voor de tweede helft. Wanneer je dan een prettige cadans hebt gevonden kun je altijd nog wat versnellen. Haak aan bij een groepje. Dan heb je minder last van wind en hou je het tempo makkelijker vast.
  3. Maak het jezelf mentaal makkelijker en zoek de ontspanning. Veel lopers willen bij evenementen zoveel mogelijk vooraan starten en proberen anderen voor te blijven. Maar wanneer je geen topatleet bent kun je beter achteraan starten. Anderen inhalen is mentaal veel prettiger dan steeds ingehaald worden. Loop lekker je eigen race. Probeer te ontspannen en te genieten van de beleving. Focus op je ademhaling en ritme.
  4. Knip de afstand op in stukken en beloon jezelf per blok. Verdeel het parcours in stukjes en werk deze een-voor-een af. Bijvoorbeeld door de halve op te delen in vier stukken van vijf kilometer, met daarna de finale naar de finish. Na elk stuk van vijf kilometer spreek je jezelf bemoedigend toe: check! Tussendoor passeer je ook andere mijlpalen, zoals bij zeven (1/3) en veertien (2/3). En natuurlijk de eerste helft. Je zult zien dat dit helpt.
  5. Let het tweede deel extra op je houding en looptechniek. In het tweede deel komen er onvermijdelijk momenten van vermoeidheid en ga je de afstand voelen. Juist dan is het zaak om zuinig om te gaan met je energie. Probeer met korte pas licht te blijven lopen. Ga niet sloffen maar til je knieën op, dat stimuleert ook een goede doorbloeding van je benen. Ontspan je schouders en gebruik je armbeweging, dan gaan je benen vanzelf mee.

Met deze tips ga jij in het nieuwe jaar fris en tevreden finishen op jouw halve marathon. Egmond en een heleboel andere mooie evenementen in heel Nederland vind je hieronder: bij de selectie leukste loopjes van januari. Doe er je voordeel mee en geniet ervan!

Zaterdag 4 januari 2020 – Nieuwjaarsloop De Wilp, Westerkwartier (Groningen) – 5 km, 10 km of 21 km
Leuke lokale loop en mooie traditie! De 40e uitvoering van dit kleinschalige hardloopevenement. Door fraai Gronings-Friese coulisselandschap.

Zaterdag 4 januari 2020 – Florijn Winterloop, Woudenberg (Utrecht) – 5 km, 10 km of 10 EM
Al ruim dertig jaar een echte klassieker op de Utrechtse Heuvelrug, deze Winterloop, met ook een bedrijvenloop en een scholenloop.

Zaterdag 4 januari 2020 – Snertloop Deventer, Deventer (Overijssel) – 5 km of 10 km
Deze 40ste editie is een voor iedereen toegankelijke hardloopwedstrijd. Landelijke route door Salland en het mooie dorpje Diepenveen.

Zaterdag 4 januari 2020 – Mundo Nieuwjaarsloop, Oud-Beijerland (Zuid Holland)  – 5 km of 10 km
Dé Nieuwjaarsloop van de Hoeksche Waard wordt georganiseerd door AV Spirit. Start en finish is op Sportpark Kikkershoek.

Zaterdag 4 januari 2020 – Wallenloop, Goes (Zeeland) – 7,6 km
Klassieker onder de Zeeuwse wegwedstrijden, deze 59e Wallenloop. Over de monumentale wallen van Goes, voor recreanten en wedstrijdlopers.

Zondag 5 januari 2020 – Snertloop, Krimpen aan de IJssel (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 21,1 km
Elke eerste zondag van het jaar is er de Snertloop van AV MTK in Krimpen. Drie afstanden en na afloop voor iedereen een heerlijke kom snert.

Zondag 5 januari 2020 – Nieuwjaarsloop Venlo, Boekend (Limburg) – 5 km of 10 km
Mooie traditie bij AV Orion in Venlo, om het nieuwe jaar sportief te starten. Voor velen ook ter voorbereiding op de Venloop.

Zondag 5 januari 2020 – Hoekse Nieuwjaarsloop, Hoek van Holland (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
Jaarlijks is sportpark De Rondgang het toneel van de Hoekse Nieuwjaarsloop. Met na afloop een herinnering, sportdrank en een kop soep.

Zondag 5 januari 2020 – Robbenoordbosloop, Wieringerwerf (Noord Holland) – afstanden t/m 16 km
Leuke, kleinschalige trimloop in het Robbenoordbos. Met verschillende rondjes kan een afstand naar keuze tot 16 kilometer worden gelopen.

Zondag 5 januari 2020 – Nijmeegse Nieuwjaarsloop, Nijmegen (Gelderland) – 5 km of 10 km
Leuk lokaal evenement van AV Cifla In het mooie gebied van Heumensoord. Sinds 1974: dit jaar de 46ste editie van de Nijmeegse Nieuwjaarsloop.

Zondag 5 januari 2020 – Leiden Nieuwjaarsloop, Leiden (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 15 km
Keuze uit drie afstanden over fraai parcours door de Leidse Hout en de omliggende polders. Start en finish zijn op de Atletiekbaan Leidse Hout.

Zondag 5 januari 2020 – Delftse Houtloop, Delft (Zuid-Holland) – 3,5 km, 7 km of 14 km
Atletiekvereniging AV’40 organiseert deze mooie loop op zondagochtend door recreatiegebied het Delftse Hout. Geniet van water en groen.

Zondag 5 januari 2020 – Snertloop, Bunnik (Utrecht) – 5 km, 7,5 km of 10 km
Kleinschalige loop bij Bunnik. Mooi rondje door de bossen van Rhijnauwen en Amelisweerd. Met na afloop erwtensoep voor alle deelnemers.

Zondag 5 januari 2020 – Meerhorstloop, Leidschendam (Zuid-Holland) – 5,5 km, 10 km of 15 km
De 36e editie van deze leuke loop bij Stompwijk, door een prachtige gedeelte van het groene hart. Met polderland en het Balkengat bij Zoeterwoude,

Zondag 5 januari 2020 – Douwe Kleefstraloop, Leeuwarden (Friesland) – 5 km, 10 km of 16, km / 10 EM
Mooie recreatieve loop. Verhard parcours brengt deelnemers vanaf de atletiekbaan van AV Lionitas in Leeuwarden langs het prachtige Zwettepaad.

Zondag 5 januari 2020 – IJzeren Man Loop, Weert (Limburg) – 3,5 km, 7 km, 10,5 km, 14 km of 17 kmElke eerste zondag van de
maand: de “volksloop” gaat altijd door. Leuke trimloop van AV Weert, waar je naar eigen keuze maximaal vijf rondjes loopt.

Zondag 5 januari 2020 – Halve van Westvoorne, Oostvoorne (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 21 km
In 2020 staat deze halve traditiegetrouw weer op de kalender. Berucht om het zware parcours en de soms barre weersomstandigheden

Zaterdag 11 januari 2020 – Snertloop, Nijkerk (Gelderland) – 5 km of 10 km
Mooie loop in het buitengebied van Nijkerk. Met aparte rondes voor allebei de afstanden. Na afloop van de wedstrijd een gratis kop erwtensoep.

Zaterdag 11 januari 2020 – Be Quick Loop, Dokkum (Friesland) – 5,5 km, 10,3 km of 16,1 km / 10 EM
Leuke, jaarlijkse lokale loop bij Voetbalvereniging Be Quick, met keuze uit drie afstanden. Na de finish hete bouillon, thee, vruchtendrank en fruit.

Zondag 12 januari 2020 – NN Egmond Halve Marathon, Egmond aan Zee (Noord-Holland) – 10,5 km of 21 km
Dé winterklassieker! Bekende en heroïsche loop met roemruchte historie. Pittig parcours over het strand en de duinen. Elk jaar weer anders.

Zondag 12 januari 2020 – Zegerplasloop, Alphen a/d Rijn (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km, 15 km of 20 km
Na de start op de atletiekbaan van AAV’36 volgt een fraai parcours door het groene en waterrijke buitengebied van Zegersloot en om de Zegerplas. 

Zondag 12 januari 2020 – Wooldereslopen, Hengelo (Overijssel) – 5 km, 10 km of 15 km
Een snel parcours, door het prachtige buitengebied Twickel, net buiten Hengelo. Al meer dan 40 jaar worden deze wedstrijden aangeboden.

Zondag 12 januari 2020 – Den Haag Strand Marathon, Den Haag (Zuid-Holland) – 21 km of 42 km
De 19e editie van de ‘Zwarte Marathon’, over het strand tussen Scheveningen en Noordwijk. De wintereditie is op de tweede zondag van januari.

Zaterdag 18 januari 2020 – Zwolse Bos Loop, Heerde (Gelderland) – 5 km, 10 km of 21 km
Prachtige loop van AV De Gemzen, met gecertificeerd parcours door bebost gebied. Halve past goed in de voorbereiding op een voorjaarsmarathon.

Zaterdag 18 januari 2020 – Westduincross, Den Haag (Zuid-Holland) – 4 km of 8,8 km
Deze loop van Haag Atletiek (voorheen de Oliebollencross) is prima geschikt voor na de feestdagen. Afsluiting van het 1vande4 loop- en crosscircuit.

Zaterdag 18 januari 2020 – Kwintelooyen WinterRun, Rhenen (Utrecht) – 5 km, 10 km of 15 km
Lekker lopen over de Utrechtse Heuvelrug. Met mooie natuur, onverharde paden, uitdagende klimmetjes en prachtige uitzicht over de Gelderse Vallei.

Weekend 18 en 19 januari 2020 – Abdijcross, Kerkrade (Limburg) – van 2,5 t/m 21 km
De 56e editie van dit mooie cross event, voor wedstrijdlopers en recreanten: van Ladies Night Run en Kids tot en met nationale cross wedstrijden.

Weekend 18 en 19 januari 2020 – Vondelparkloop, Amsterdam (Noord-Holland) – 3,5 km, 6,7 km en 10 km
Leuk bedacht, dit hardloopevenement van AV Phanos door het Vondelpark. Met ‘Light the Night’ op zaterdagavond en ‘Race the Day’ op zondag.

Zondag 19 januari 2020 – Ruitenburg Halve van Maassluis (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km en 21,1 km
In Zuid-Holland – en zeker in het Westland – een bekende halve marathon. Wordt al 26 jaar met succes georganiseerd door AV Waterweg.

Zondag 19 januari 2020 – Annendaalloop, Posterholt (Limburg) – 5 km, 10,5 km of 21 km
Een klassieker voor Midden-Limburg en haar grensstreek. Het parcours gaat over verharde wegen, waarvan een gedeelte licht hellend. 

Zondag 19 januari 2020 – De Bosmarathon & Minder, Assen (Drenthe) – afstanden t/m 42 km
Mooie ronde van 7 km door de onverharde natuur van het Asserbos. Het aantal rondes kies je zelf, vanaf de AAC’61 atletiekbaan.

Zondag 19 januari 2020 – NSL Trailrun, Noordwijk (Zuid-Holland) – 8 km of 16 km
Prachtige trail van de Noordwijkerhoutse Strandlopers door natuurgebied. Met zandheuvels, ruig bos, diepe duinen en max 300 deelnemers.

Zondag 19 januari 2020 – Leemkuilcross, Berg en Dal (Gelderland) – 3,6 km of 8,4 km
De 28e editie van deze mooie, uitdagende cross. Het parcours gaat over meerdere rondes om de Leemkuil met als toetje de beruchte trap.

Zondag 19 januari 2020 – Drechtloop, Leimuiden (Zuid-Holland) – 4 km, 10 km of 10 EM
Al sinds 1969 een evenement met een goede naam. In het plassengebied van het groene hart, bij een van de mooiste dorpjes van Nederland.

Zondag 19 januari 2020 – De Groene 4 Mijl, Groningen (Groningen) – 6,4 km / 4 EM
De groenste winterloop van Noord-Nederland. Met één afstand, de naam zegt het al. Parcours door het fraaie natuurgebied de Onlanden.

Zondag 19 januari 2020 – Marathon van Zoetermeer (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km en 21 km
Een snel, volledig geasfalteerd parcours en een prima organisatie: bij deze halve (voorheen Rokkeveense Dekkerloop) kom ik steeds terug.

Zondag 19 januari 2020 – Twello Nieuwjaarsloop, Twello (Gelderland) – 5 km, 10 km of 21 km
De halve marathon van Twello: terug van weggeweest. Tussen Apeldoorn en Deventer. Mooie omgeving met parcours over wegen en fietspaden.

Zondag 19 januari 2020 – PPC Loop, Leiden (Zuid-Holland) – 7 km, 10 km, 14 km, 17 km of 21 km
Hele mooie, kleinschalige loop op zondagochtend in prachtig natuurgebied. Verrassend fraai, verstopt plekje tussen Leiden en de A4.

Zondag 19 januari 2020 – Midwinterloop, Diepenveen (Overijssel) – 4,5 km, 7 km, 10 km of 15 km
De 43e editie van dit gezellige hardloopevenement. Bosrijk parcours door de prachtige omgeving van Diepenveen, vlakbij Deventer.

Zaterdag 25 januari 2020 – Halve Marathon Tzum, Tzum (Friesland) – 5.5 – 10.2 – 16.1 – 21.1 km
De 36e editie van deze in het Noorden bekende loop. Omkleden en erwtensoep is bij VV Tzum. De organisatie is in handen van SV Friesland.

Zaterdag 25 januari 2020 – Dirk IV-loop, Hoornaar (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
De 31e Dirk IV-loop maakt deel uit van het Loopcircuit Grote Rivieren. Onderdelen zijn de 5 km prestatieloop en de 10 km wedstrijdloop.

Zaterdag 25 januari 2020 – de Hunebedloop, Havelte (Drenthe)5,5 km, 7,5 km of 15 km
Prachtige loop van AV de Sprinter in Meppel door de mooie omgeving van Nationaal Park Drente, onder andere langs de Hunebedden.

Weekend 25 en 26 januari 2020 – Mastboscross, Breda (Noord-Brabant) – afstanden tot en met 23 km
Prachtig weekend in de modder, onderdeel van het Nationaal Crosscircuit. Van de korte cross voor pupillen tot en met de lange Trail Run.

Zondag 26 januari 2020 – Run for Kika Winterrun, Utrecht (Utrecht) – 5 km of 10 km
Naast de evenementen in steden is er ook de Run for Kika Winterrun. Loop voor kinderen met kanker, vanuit het Máximapark in Utrecht.

Zondag 26 januari 2020 Uithoorns Mooiste, Uithoorn (Noord-Holland) – 5 km, 10 km of 10 EM
Bekende 10 Engelse Mijl van Atletiek Club Uithoorn. 36e editie van Fraai parcours, met name het slingerende gedeelte langs de Amstel.

Zondag 26 januari 2020 – Safari Trail, Arnhem (Gelderland) – 5 km, 11 km, 22 km of 33 km
Beestachtige trail van Burgers’ Zoo. Leuk en origineel evenement: van Welpenloop voor de kleintjes tot en met de uitdagende Giraffetrail.

Zondag 26 januari 2020 – Kaagloop, Wervershoof (Noord Holland) – 5 km of 10 km
Mooie wedstrijdloop van 10 km en een recreatieve loop van 5 km. Snel parcours langs de IJsselmeerdijk en door het dorp Wervershoof.

Zondag 26 januari 2020 – Vechtstreek in Beweging, Maarsen (Utrecht) – 5 km, 10 km, 15 km of 21 km
Recreatieve trimloop van AV Maarsen door prachtige omgeving. Rondes van 5 km door bosrijk recreatiegebied ‘de Maarsseveense Plassen’.

Zondag 26 januari 2020 – Jagersplasloop, Zaandam (Noord-Holland) – 4,5 km of 10 km
Mooi, kleinschalig loopevenement van AV Zaanland. Parcours gaat grotendeels over grindpaden door het fraaie Jagersveld. De 89e editie.

Zondag 26 januari 2020 – Puinduinrun, Den Haag (Zuid-Holland) – 3,2 km, 6,3 km of 9,4 km
Pittig parcours van klimmen en dalen over trappetjes door recreatiegebied aan zee. De “Haagse Alpen” staan bekend als zeer uitdagend.

Ron van der Jagt is algemeen directeur en bestuurder van Le Champion, een van de grotere sportorganisaties van Nederland. Le Champion is een vereniging voor fietsen, wandelen en hardlopen met bijna 20.000 individuele leden. Jaarlijks organiseert Le Champion zo’n zestig bijzondere sportevenementen, waaronder de Dam tot Damloop, de NN Egmond Halve Marathon en de TCS Amsterdam Marathon. In deze blog deelt Ron elke maand zijn enthousiasme en persoonlijke tips, met grote en kleine loopjes in het hele land. Mis je jouw favoriete hardloopevenement of weet je nog een leuk loopje, laat het dan weten. Suggesties zijn altijd welkom! Berichten graag via ron.van.der.jagt@lechampion.nl.