Terug

Running tips van Ron – februari 2019

De leukste loopjes

Hardlopen is in een heleboel opzichten goed voor je. Het houdt je op de eerste plaats natuurlijk fit: je blijft ermee in conditie. Het geeft bovendien energie. Bij elke kilometer voel je dat je batterij weer wordt opgeladen. Na een warme douche kun je de hele wereld weer aan. Dat maakt hardlopen een ideale start van de dag. Veel mensen ervaren hardlopen ook als een goede manier om – bijvoorbeeld na de feestdagen – wat calorieën kwijt te raken en hun gewicht op pijl te houden. Gecombineerd met wat oefeningen blijf je sterk en houd je letterlijk ook je figuur in vorm. Net zo belangrijk natuurlijk is de mentale opkikker die je van hardlopen krijgt. Of je nu wel of geen ‘runners high’ ervaart: met hardlopen maak je je hoofd leeg, geniet je van de omgeving en kom je makkelijker van je stress af. Kortom: hardlopen helpt je ontspannen en maakt je gelukkiger. Vandaar dat er in Nederland miljoenen mensen regelmatig hardlopen om fit, gezond en vitaal te blijven. Heb je nog meer argumenten nodig om dit nieuwe jaar je goede voornemens in praktijk te brengen? Zelf doe ik elke week wel ergens in het land mee aan een hardloopevenement. Alle seizoenen geniet ik van de sfeer, de omgeving en de uitdaging tijdens grote en kleine wedstrijden. Zodoende heb ik de afgelopen jaren mijn eigen hardloopkalender met ‘de leukste loopjes’ opgebouwd. En werd ik steeds vaker gevraagd om tips. Zo ontstond deze maandelijkse blog. Die past perfect bij mijn missie met Le Champion: zoveel mogelijk mensen inspireren en faciliteren om te sporten en te bewegen. Hieronder mijn ‘Running tips van Ron’, met de leukste loopjes van februari aanstaande. Maak je keuze, zet ‘m op en geniet ervan!

Zaterdag 2 februari 2019 – Rotstergaastloop, Heerenveen (F) – 7 en 15 km
Leuke loop van AV Heerenveen, met twee afstanden door het mooie recreatiegebied De Heide. 

Zondag 3 februari 2019 – Midwinter Marathon Apeldoorn – 8 km, 10 EM (16 km), 25 km en 42 km
De 46e editie van dit mooie evenement, met vier serieuze afstanden, hoogtes tot 100 meter boven NAP en prachtige routes over de Veluwe.20

Zondag 3 februari 2019 – Twiskemolenloop, Waterland (NH) – 5, 10, 16,1 en 21,1 km
Mooie recreatieve loop van AC Waterland, vernoemd naar de achtkantige, rietgedekte molen uit 1578 molen langs het parcours. 

Zondag 3 februari 2019 – Groenhovenloop, Gouda – 5 km, 10 of 21 km
Jaarlijks evenement van AV Gouda met fraaie routes door de polders van het Groene Hart, tussen Gouda, Reeuwijk  en Bodegraven.

Zondag 3 februari 2019 – Halve marathon van Cadzand, Zeeland – 21 km
De 28e editie alweer van deze mooie Halve Marathon. Parcours door natuurgebied, over strand en met pittige klimmetjes in de duinen.

Zaterdag 9 februari 2019 – Run2Day Vlinderloop, Houten – 5 km, 11 km, 15 km en 21,1 km
Leuke, lokale prestatieloop van Loopgroep Houten, met voor iedereen een passende afstand. Parcours komt o.a. langs kasteel Heemstede en het Amsterdam Rijnkanaal.

Zondag 10 februari 2019 – Groet uit Schoorl Run (NH) – 10 km, 21 km en 30 km
Dit moet je beleven: hardlopen door het mooiste duingebied van Nederland! Schoorl is een begrip, mede door het schitterende parcours.

Zondag 10 februari 2019 – Noord AA Polderloop, Zoetermeer – 5, 10 en 15 km
Gezellige recreatieve wedstrijd van hardloopclub de Road Runners door het prachtige Groene Hart, met de keuze uit drie courante afstanden.

Zondag 17 februari 2019 – de 41e Bosdijkloop, Vinkeveen – 5, 10 en 21 km
Wedstrijdloop van 5, 10 en 21 km bij Vinkeveen, door het fraaie buitengebied van de gemeente De Ronde Venen, o.a. langs de molen van Wilnis.

Zondag 17 februari 2019 – PPC Loop, Leiden – 3, 7, 10, 14, 17 of 21 km
Dit mooie lokale loopje is elke maand. Kleinschalig, op een unieke locatie. Kies je eigen afstand door natuurgebied Polderpark Cronesteyn.

Zondag 17 februari 2019 – Kievitloop, Bergen op Zoom (NB) – 5, 10 of 15 km
Leuke maandelijkse loop van AV Spado in de bossen bij het Brabantse Bergen op Zoom. Tijdens het lopen kun je besluiten hoeveel 5 km rondjes je doet.

Zondag 17 februari 2019 – Zegerplasloop, Alphen a/d Rijn – 5, 10, 15, 20 km
Prachtig parcours, startend vanaf de atletiekbaan van AAV’36. Mooie natuur tijdens deze loop door het Zegerslootgebied en om de Zegerplas.

Zondag 17 februari 2019 – De Houtloop, Delft – 5, 10 en 15 km
Atletiekvereniging AV’40 organiseert De Houtloop, met keuze uit drie afstanden. Leuk parcours, langs hertenkamp en door recreatiegebied de Delftse Hout.

Zaterdag 23 februari 2019 – Knotwilgenloop, Woerden – 5, 10, 15 en 21 km
De naam zegt het al: mooi parcours door het buitengebied bij Woerden. Het groene hart is het prachtige decor, met langs de route honderden knotwilgen.

Zondag 24 februari 2019 – MiddenDelfland Halve Marathon, Maasland (ZH) – 10 en 21 km
Een begrip in de regio, deze halve marathon van AV De Hardloper uit Schipluiden. Dat is genieten: door de polders en natuur van het fraaie Midden-Delfland.

Zondag 24 februari 2019 – Vechtstreek in Beweging, Maarsen – 5, 10 en 15 km
Goed verzorgde trimlopen van AV Maarsen door prachtige omgeving. Rondes van 5 km door het bosrijke recreatiegebied ‘de Maarsseveense Plassen’.

Zondag 24 februari 2019 – NederStrandLoop, Noordwijk aan Zee – 7,7 km en 15,5 km
Noordwijk is prachtig en dat geldt ook voor deze loop van de Noordwijkerhoutse Strandlopers. Wedstrijd gaat door de duinen en over het strand.

Ron van der Jagt is algemeen directeur en bestuurder (secretaris) van Le Champion, een van de grotere sportorganisaties van Nederland. Le Champion is een vereniging voor fietsen, wandelen en hardlopen met zo’n 20.000 individuele leden. Jaarlijks organiseert Le Champion tientallen sportevenementen in genoemde disciplines, waaronder enkele iconische hardloopevenementen als de Dam tot Damloop, de NN Egmond Halve Marathon en de TCS Amsterdam Marathon. In deze blog deelt Ron van der Jagt elke maand zijn persoonlijke tips, met grote en kleine loopjes in het land. Mis je jouw favoriete hardloopwedstrijd in deze selectie, stuur dan gerust een bericht met meer info. Suggesties zijn altijd welkom! Berichten graag via ron.van.der.jagt@lechampion.nl.