Terug

Running tips van Ron – december 2019

De leukste loopjes
December is natuurlijk de ultieme wintermaand. Het kan koud zijn. Sterker nog: het kan zelfs hard vriezen. Het kan ook onaangenaam guur waaien. En soms komt daar ook nog regen, hagel of sneeuw bij. De dagen zijn steeds kort en de avonden donker. Begrijpelijk dat niet iedereen dit ervaart als aantrekkelijke omstandigheden om eens lekker naar buiten te gaan om een rondje te gaan rennen.

Daarom enkele tips uit de praktijk om het voor jezelf – juist nu – aangenaam te maken en zonder problemen te blijven trainen. Hier zijn ze:
1. Slecht weer bestaat niet. In de Scandinavische landen is het in de winter vaak helemaal bar en boos. In IJsland weten ze daar wel mee om te gaan. Hun spreekwoord: “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.” Koop goede hardloopkleding, inclusief degelijk sportondergoed. Dat scheelt.
2. Zorg voor afwisseling. Variatie in je loopjes is essentieel om vooruit te komen: wissel langzame lange duurlopen in het weekend af met tempowerk door de week. Doe bij slecht weer een intensieve intervaltraining. Daarmee trakteer je jezelf op afleiding en heb je die warme douche snel verdiend.
3. Ga warm naar buiten. Bij winterse omstandigheden is het een goed idee om je warming up niet buiten maar binnen te doen. Doe binnen work-outs om de doorbloeding van je spieren op gang te brengen. Denk aan squats (kniebuigingen), lunges (uitvalspassen) en Jumping Jacks (sprongoefening). Op die manier ga je warm en droog naar buiten en kun je direct in het beoogde tempo gaan hardlopen. Ben je eenmaal warm dan is regen helemaal niet erg.
4. Zoek een maatje en ga samen lopen. Zeker op doordeweekse dagen heb je na een lange dag werken wellicht niet zo’n zin om naar buiten te gaan. De avonden in de winter zijn donker en koud. Een loopmaatje helpt dan. Het zorgt voor gezellige afleiding tijdens het lopen en bevordert de discipline. Natuurlijk kun je je ook aansluiten bij de vereniging of loopgroep, dat geeft hetzelfde effect.
5. Maak jezelf zichtbaar. Ben je zelf automobilist, dan weet je hoe slecht het zicht is wanneer het donker is en regent. Dat kan hardlopen in die omstandigheden best eng en gevaarlijk maken. Om ontspannen te kunnen lopen moet je dan ook zeker weten dat andere weggebruikers je goed kunnen zien. Vraag Sinterklaas of de Kerstman om goede verlichting, bijvoorbeeld zo’n GATO Led sport vest. Daarmee ben je perfect zichtbaar.
6. Kies een doel om naar toe te werken. Het helpt voor je motivatie en discipline om een aansprekend doel te kiezen. Schrijf je voor één of meerdere mooie hardloopevenementen begin 2020 of kies een aansprekende (halve) voorjaarsmarathon. Bepaal je trainingsschema en hou je eraan!

Ter inspiratie hieronder een actueel overzicht van de leukste hardloopevenementen van Nederland in december. Veel plezier en geniet ervan!

Zondag 1 december 2019 – Montferlandrun, ’s-Heerenberg (Gelderland) – 15 km
Aanrader! Prachtige parcours met heuvels en hoornblazers, topatleten en snelle tijden, rust en kleinschaligheid, koffie in het dorp.

Zondag 1 december 2019 – Robbenoordbosloop, Wieringerwerf (Noord-Holland) – afstanden tot 16 km
Mooie recreatieve bosloop door recreatiegebied ’t Wierholt. Combineer diverse rondjes tot zelf gekozen afstand. Gratis koffie/thee.

Zondag 1 december 2019 – Snertloop, De Lutte (Overijssel) – 5,3 km of 9,6 km
De 35e editie van dit populaire hardloopevenement. Mooi parcours door de bossen en glooiende landschap. Na afloop snert.

Zondag 1 december 2019 – Delftse Houtloop, Delft (Zuid-Holland) – 3,5 km, 7 km of 14 km
Leuke loop van AV’40 in Delft. Mooie omgeving met water en groen, langs molen en hertenkamp, in recreatiegebied de Delftse Hout.

Zondag 1 december 2019 – Kapellerbosloop, Landgraaf (Limburg) – 5,5 km of 7,2 km
De 36e editie is tevens het Limburgs Kampioenschap Cross. Grotendeels onverhard, heuvelachtig en pittig parcours over Bospaden.

Zondag 1 december 2019 – Twiskemolenloop, Waterland (Noord-Holland) – 5 km, 10 km, 16 km of 21 km
Leuke loop met routes over fietspaden door het recreatiegebied het Twiske. De afstanden zijn door de Atletiekunie gecertificeerd.

Zondag 1 december 2019 – Sinterklaasloop, Santpoort-Noord (Noord Holland) – 1,2 km, 5 km of 10 km
Een hardloopfeestje voor het hele gezin, deze gezellige loop bij de Kennemerduinen. Met Pieten en een heerlijke verrassing bij de finish.

Zaterdag 7 december 2019 – Koude Polderloop, Nijkerk (Gelderland) – 5 km of 10 km
Prachtige loop voor jong en oud, recreant of wedstrijdloper. Mooi, verhard parcours: door de polder Arkemheen en over de Zeedijk.

Zaterdag 7 december 2019 – Boscross Marathon, Diever (Drenthe) – 10,5 km, 21,1 km, 31,7 km of 42,2 km
De 20e editie dit jaar van deze prachtige cross door het bos. Ontvangst en start bij Groepsaccommodatie “Het Kasteel” te Diever.

Zondag 8 december 2019 – Bruggenloop, Rotterdam (Zuid-Holland) – 15 km
Mooie grote loop, met start en finish bij De Kuip. Serieuze klim is de Van Brienenoordbrug. Altijd een fraai lint van lopers met lichtjes.

Zondag 8 december 2019 – Stratenloop, Waspik (Noord Brabant) – 2,5 km, 5 km of 10 km
Dit is de 13e editie van deze gezellige stratenloop voor iedereen door het Brabantse Waspik. Keuze uit drie afstanden plus een familieloop.

Zaterdag 14 december 2019 – Midwinterduinloop, Egmond aan Zee (Noord-Holland) – 7,6 km of 16,8 km
Fraai parcours door een uniek natuurgebied: het bos, de duinen en over de heide van het Noord-Hollands Duinreservaat.

Zaterdag 14 december 2019 – Ameland Adventurerun, Ameland (Friesland) – 5 km, 10 km of 21 km
Beleef de ongerepte natuur tussen Wad en Noordzee tijdens de halve marathon van Ameland. Mooi, uitdagend parcours over strand en duinen.

Zaterdag 14 december 2019 – Run2Day Vlinderloop, Houten (Utrecht) – 5 km, 11 km, 15 km of 21 km
Elke 2e zaterdag van de maand, van september tot en met mei: de Vlinderloop van Loopgroep Houten. Leuke loop met keus uit vier afstanden.

Zondag 15 december 2019 – Ter Specke Loop, Lisse (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 15 km
De 32e editie van dit onderdeel van het Zorg en Zekerheid Circuit. Het parcours bestaat uit een ronde van circa 4,4 km die je max. drie keer loopt.

Zondag 15 december 2019 – Spijkenisse Spark Marathon, Spijkenisse (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km, 21 km of 42 km
Mooie (halve) marathon op het eiland Voorne-Putten, door de Hollandse polders bij Spijkenisse. Geen massale drukte: genieten van het buiten zijn.

Zondag 15 december 2019 – Kerstloop, Dronten (Flevoland) – 5 km, 10 km of 21 km
De 31e editie van deze jaarlijkse decemberloop. De halve marathon is naast recreatieloop ook een wedstrijdloop. Het parcours is IAAF gecertificeerd.

Zondag 15 december 2019 – Kievitloop, Bergen op Zoom (Noord Brabant) – 5 km, 10 km of 15 km
In de winter organiseert AV Spado elke maand een loop in de bossen bij Bergen op Zoom. Tijdens het lopen kun je zelf het aantal rondjes kiezen.

Zaterdag 21 december 2019 – Dijkloop, Delfzijl (Groningen) – 5 km, 10 km, 21 km of 30 km
Een bijzondere hardloopwedstrijd: over de dijk van Delfzijl naar de Eemshaven. Parcours gaat grotendeels over de buitenkant van de dijk.

Zaterdag 21 december 2019 – Meeuwen Makrelen Loop, Scheveningen (Zuid-Holland) – 16,1 km (10 EM)
Bijzondere strandloop! Start en finish bij het Zuider Strandtheater. Na afloop hapklare makreel voor thuis en erwtensoep voor de honger ter plaatse.

Zaterdag 21 december 2019 – Linschotenloop, Linschoten (Utrecht) – 5 km, 10,5 km of 21 km
Een favoriet: Hollands glorie! Prachtige loop door de polder. Langs water, knotwilgen, boerderijen, molens en mooie dorpjes in het groene hart.

Zaterdag 21 december 2019 – Gaasterlan Run, Gaasterland (Friesland) – 4 EM, 12 km of 21 km
De 9e editie van deze ‘halve marathon van Balk’ heeft naast de 21 km ook een laagdrempelige 4 Engelse Mijl (6,4 km) en een 12 km als aanbod.

Zondag 22 december 2019 – Snertloop, Assendelft (Noord-Holland) – 5 km, 10 km, 16 km of 21 km
Mooie lokale loop door typisch Hollands landschap. Volledig verhard parcours over vier afstanden, met weidse uitzichten over de polders.

Zondag 22 december 2019 – PPC Loop, Leiden (Zuid-Holland) – afstanden van 3 km tot en met 21 km
Dit bijzondere lokale loopje is elke maand. Kleinschalig, op een mooie, unieke locatie. Kies je eigen afstand door natuurgebied Polderpark Cronesteyn.

Zondag 22 december 2019 – 3Plassenloop, Zoetermeer (Zuid-Holland) – 5 km
Leuk loopje langs het water. Kleinschalig event van de Road Runners uit Zoetermeer. Vlak en snel parcours, zeer geschikt voor een PR op de 5 km!

Zondag 22 december 2019 – Energie Kerstloop, Barendrecht (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 10 EM / 16 km
Snel parcours over fietspaden tussen Barendrecht en Ridderkerk. Keuze uit een wedstrijd over 16,1 km of een prestatieloop van 5 of 10 km.

Donderdag 26 december 2019 – Topvorm Kerstloop, Gemert (Noord-Brabant) – 2,5 km, 5 km, 10 km
Jaarlijkse, gezellige kasteelloop met start op het Ridderplein. Bij het kasteel loop je naar keuze maximaal vier rondjes over het parcours van 2,5 km.

Donderdag 26 december 2019 – Kerstloop Gennep, Gennep (Limburg) – 5,5 km of 10 km
De 40e editie van deze jaarlijkse trimloop op Tweede Kerstdag. Het parcours gaat door het Heijense Bos, met start en finish op sportpark ‘De Heijkuul’.

Donderdag 26 december 2019 – Kerststrandloop, Den Haag (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
De naam zegt het al: een mooie 10 km over het strand van Scheveningen op Tweede Kerstdag. De inschrijving is bij Beachclub Aloha.

Donderdag 26 december 2019 – Kangoeroeloop, Vught (Noord-Brabant) – afstanden tot 27 km
Al 47 jaar staat deze bij veel lopers op het kerstmenu. Altijd een positieve, ongedwongen sfeer bij dit jaarlijkse loopevenement op Tweede Kerstdag.

Donderdag 26 december 2019 – Kasteelloop Horst, Horst (Limburg) – 5 km of 10 km
Het deels onverharde parcours door het fraaie recreatiegebied Kasteelpark Ter Horst maakt deze jaarlijkse loop mooi en uitdagend.

Donderdag 26 december 2019 – Kerstloop, ‘s-Graveland (Noord-Holland) – 7,7 km
De jaarlijkse traditionele Kerstloop van Sportvereniging ’s-Graveland op Tweede Kerstdag gaat voor een groot deel door het bos.

Vrijdag 27 december 2019 – Derde Kerstdagloop, Arnhem (Gelderland) – 7 km, 14 km of 21 km
Pittige halve marathon direct na Kerst. Bospaden en klimmetjes zorgen voor een uitdagend parcours. Koffiemok met logo als herinnering.

Zaterdag 28 december 2019 – Oudejaarsloop, Marrum (Friesland) – 5 km, 10 km of 21 km
Deze leuke lokale Oudejaarsloop is terug van weggeweest. Bij deze 40e editie is er keus uit drie afstanden. Start bij de kantine van VV Marrum.

Zondag 29 december 2019 – Kok Kerstloop, Amstelveen (Noord-Holland) – 2,5 km, 5 km of 10 km
De feestelijke, 25e editie van deze gezellige Kerstloop voor jong en oud. Keuze uit drie afstanden bij de Poel en door het mooie Amsterdamse Bos.

Zondag 29 december 2019 – Vechtstreek in Beweging, Maarseveen (Utrecht) – 5 km, 10 km, 15 km of 21 km
Mooie loop langs water en groen, in natuurgebied Maarseveense Plassen. Een rondje rond de plas is 5 km. Naar keuze loop je maximaal 4 rondjes.

Zondag 29 december 2019 – Sylvesterloop, Zaandam (Noord-Holland) – 18 km
Leuk lokaal evenement met één afstand: deze incourante 18 km. Prima als trainingsloop voor een halve marathon. Route door de Zaanse polders.

Maandag 30 en dinsdag 31 december 2019 – Sylvestercross, Soest (Utrecht) – afstanden van 3 tot 10 km
Tweedaags hardloopevenement met de ‘mooiste cross van Nederland’. Fraai parcours over onverharde bospaden en door het zand over de duinen.

Dinsdag 31 december 2019 – Oudejaarsloop, Kampen (Overijssel) – afstanden van 3 km tot en met 21 km
Sluit het jaar af op dit fraaie parcours in het stadspark van Kampen. Laat je door carbidschieters naar de finish knallen met bulderende melkbussen.

Dinsdag 31 december 2019 – Oliebollenloop, Schoonhoven (Zuid Holland)
Dit jaar is alweer de 37e editie van deze Rabobank Oliebollenloop. Door de polder van het Groene Hart en de mooie omgeving van Schoonhoven.

Dinsdag 31 december 2019 – Oudejaarscross, Leeuwarden (Friesland) – 45 minuten
Mooie en pittige jaarafsluiting, deze cross of trailrun. Loop rondes van 2 km tot 6, 8 of 10 KM in maximaal 45 minuten. Na afloop glühwein en oliebollen.

Dinsdag 31 december 2019 – Oliebollenloop, Goes (Zeeland) – 2,8 km, 6,6 km of 10 km
Afronding van het jaar bij AV’56, deze 51e editie van de Oliebollenloop. Start en finish op de atletiekbaan, met koffie, thee, limonade en oliebollen.

Dinsdag 31 december 2019 – Oudejaarsloop, Den Helder (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
Prachtige loop om het jaar mee af te sluiten van SV Noordkop Atletiek, door de duinen van Den Helder. Start en Finish op Sportpark De Streepjesberg.

Ron van der Jagt is algemeen directeur en bestuurder van Le Champion, een van de grotere sportorganisaties van Nederland. Le Champion is een vereniging voor fietsen, wandelen en hardlopen met bijna 20.000 individuele leden. Jaarlijks organiseert Le Champion zo’n zestig bijzondere sportevenementen, waaronder de Dam tot Damloop, de NN Egmond Halve Marathon en de TCS Amsterdam Marathon. In deze blog deelt Ron elke maand zijn enthousiasme en persoonlijke tips, met grote en kleine loopjes in het hele land. Mis je jouw favoriete hardloopevenement of weet je nog een leuk loopje, laat het dan weten. Suggesties zijn altijd welkom! Berichten graag via ron.van.der.jagt@lechampion.nl.