Terug

Running tips van Ron – augustus 2019

De leukste loopjes

Na 75 jaar heeft Nederland een nieuw hitterecord. Het oude record – uit 1944 – werd tijdens de recente hittegolf ruimschoots ingehaald. Eerst was het Eindhoven waar 39,3 graden werd gemeten. Een dag later werd het zelfs meer dan 40 graden! De hoogste temperatuur uit de geschiedenis is nu gemeten in Gilze-Rijen, waar het kwik uitkwam op 40,7 graden Celsius. Zelfs de meest fanatieke hardlopers zullen bij deze extreme temperaturen vooral schaduw en verkoeling zoeken. Een persoonlijk snelheidsrecord zit er bij tropische omstandigheden sowieso niet in. In feite is het voor hardlopers bij alle temperaturen boven de 25 graden verstandig om het schema bij te stellen en het wat rustiger aan te doen. Tips voor hardlopen onder zomerse omstandigheden kom je momenteel overal tegen. De meest bruikbare adviezen kort samengevat:

1. Loop aan de randen van de dag, dus vroeg in de ochtend of laat in de avond.
2. Pas je kleding aan: dry fit, korte broek met een wit, mouwloos en luchtig shirt.
3. Kies voor een route met bomen en bijvoorbeeld een bospad. Dat is koeler dan asfalt.
4. Drink regelmatig kleine hoeveelheden water, zodat je lichaam maximaal gehydrateerd is.
5. Kies bij hogere temperaturen voor kortere afstanden en een lager tempo dan normaal.
6. Bescherm waar nodig je huid en je hoofd tegen de zon, met zonnebrandcrème en pet.  
7. Luister goed naar je lichaam. Blijf niet doorlopen wanneer je je niet lekker voelt.

Wanneer we deze tips ter harte nemen en ons bewust zijn van de risico’s is het tijd voor het goede nieuws. Trainen bij warm weer biedt namelijk ook voordelen, dus blijf vooral lekker hardlopen! Want wanneer je het rustig opbouwt, laat je je lichaam wennen aan de warmte. Door regelmatig te sporten onder zomerse omstandigheden raakt je circulatiesysteem steeds beter in staat om de warmte kwijt te raken. Ook gaat je lichaam tijdens de transpiratie steeds efficiënter om met de beschikbare zouten. Niet op de laatste plaats zorgt het acclimatiseren van je lichaam voor meer bloedvolume, waardoor je gaandeweg de zomer steeds beter tegen de warmte kunt. Met andere woorden: juist door te trainen onder warme omstandigheden verbeter je je conditie. Je lichaam leert te presteren onder moeilijke omstandigheden. Vergelijk het met trainen op hoogte, met minder zuurstof. Zodra de omstandigheden weer normaal zijn, profiteer je van de pittige periode en kun je optimaal presteren. De zomer is dan ook een prima periode om lekker te blijven lopen. Geniet nu van het lekkere weer en weet alvast dat je daar in het najaar maximaal voordeel van zult hebben. Hieronder mijn selectie van de leukste loopjes voor de maand augustus. Veel plezier!

Donderdag 1 augustus 2019 – Polderloop De Kwakel, Uithoorn (Noord-Holand) – 4 km of 10 km
Deze gezellige 10 km op donderdagavond is alweer de 31e Polderloop. Snel, geheel verhard parcours. Aansluitend is er groot feest met live muziek.

Donderdag 1 augustus 2019 – Strandlopen, Noordwijk aan Zee (Zuid-Holland) – 2 km, 4 km of 8 km
De 48e editie: wekelijks hardlopen over het strand van Noordwijk. Elke donderdag, tot en met 15 augustus. Doe de hele serie of een losse avond.

Donderdag 1 augustus 2019 – Zomeravondlopen, Rijen (Noord-Brabant) – 7,9 km
In de zomer organiseert AV Spiridon op vier opeenvolgende donderdagen de Zomeravondlopen: door de fraaie natuur van boswachterij Dorst.

Vrijdag 2 augustus 2019 – Pride Run, Amsterdam (Noord-Holland) – 5 km, 10 km of 21 km
Ook deze 20e editie wordt georganiseerd door de gay atletiekvereniging DGLA. Maar tijdens de Pride Run is iedereen welkom om mee te doen.

Zaterdag 3 augustus 2019 – Hoeve aan den Wegloop, Oude Willem (Drenthe) – 8 km, 10,3 km, 16 km of 21 km
SV Friesland organiseert ook dit jaar in de zomer weer vijf gezellige prestatielopen vanaf camping Hoeve aan den Weg door het Drents Friese Wold.

Zondag 4 augustus 2019 – Panboscross, Bosch en Duijn (Utrecht) – van 3 km tot en met 21 km
Zoveel rondjes van 3 km als je wilt, dat is het idee van de Panboscross. Deze cross over onverhard parcours is elke eerste zondag van de maand.

Zondag 4 augustus 2019 – IJzeren Man Loop, Weert (Limburg) – 3,5 km, 7 km, 10,5 km, 13.8 km of 17.2 km
Elke eerste zondag van de maand organiseert AV Weert dit evenement, met tegenwoordig de Hema als sponsor. Maximaal vijf rondes van 3,5 km.

Zondag 4 augustus 2019 – Wierholt Bosloop, Wieringerwerf (Noord Holland) – 3 km, 4 km, 6 km, 8 km, 10 km of 12 km
Gezellige zomeravondloop door het Wierholt bos. De verrassende berg in de route maakt het best een pittig en leuk uitdagend parcours.

Dinsdag 6 augustus 2019 – Brinklopen, Diever (Drenthe) – 2,5 km, 5 km of 10 km
Elke dinsdagavond in augustus kun je deelnemen aan dit loopevenement in Drenthe, waarbij een ontspannen en gezellige sfeer heerst.

Dinsdag 6 augustus 2019 – Rondje Nesbos, Medemblik (Noord-Holland) – 5 km of 10 km
Leuke lokale loop, die elke dinsdagavond in juli en augustus wordt gehouden. Met keuze uit 1 of 2 rondes van 5 km. Start is bij het Stoommachine Museum in Medemblik.

Donderdag 8 augustus 2019 – De Ronde van de Waver, Ouderkerk aan de Amstel (Noord Holland) – 6,2 km of 12,5 km
Mooie loop op de grens van Noord-Holland en Utrecht. Het parcours gaat langs de rivier de Waver, met na afloop de prijsuitreiking, gevolgd door feest met live muziek.

Vrijdag 9 augustus 2019 – Strandloop, Ouddorp (Zuid-Holland) – 4,5 km of 10 km
Op vrijdagavond organiseert AV Flakkee voor de 35e keer deze leuke strandloop. Parcours gaat door de duinen en over het strand van Ouddorp.

Zaterdag 10 augustus 2019 – Rundje Catsop, Elsloo (Limburg) – 5 km of 10 km
Gezellige dorpsloop op zaterdagavond tijdens het 40e zomerfeest. Start en finish is op het pleintje in Catsop, voor recreanten en regionale wedstrijdlopers.

Zaterdag 10 augustus 2019 – De 15 van Wolphaartsdijk, Wolphaartsdijk (Zeeland) – 3 km, 6 km, 9 km of 15 km
Deze legendarische loop uit de jaren ’80 en ’90 is in ere hersteld en zou best weer eens een klassieker kunnen worden. De 15 km is het wedstrijdonderdeel.

Zondag 11 augustus 2019 – Kerkpolderloop, Delft (Zuid-Holland) – 5 km
De Kerkpolderloop wordt georganiseerd op iedere zondag in de zomermaanden juli en augustus. Leuke lokale loop van exact 5 km langs water en groen.

Zondag 11 augustus 2019 – Halve Marathon van Vlieland (Friesland) – 21 km
Een bezoek aan de Wadden voelt als vakantie en de natuur hier is prachtig. Na een pittig parcours door de duinen kun je ontspannen op camping Stortemelk.

Woensdag 14 augustus 2019 – De 4 Mijl van Staphorst, Staphorst (Overijssel) – 4 EM / 6,4 km
Leuke lokale zomeravondloop van Loopgroep AG ’85 tijdens de Staphorstdag. Het parcours is sinds 2018 officieel gecertificeerd door de Atletiekunie.

Donderdag 15 augustus 2019 – Dorpsloop Wilnis, De Ronde Venen (Utrecht) – 5 km of 10 km
Vereniging De Veenlopers organiseert deze loop tijdens de feestweek van Wilnis. Mooi polderrondje met start en finish op het gezellige feestterrein.

Donderdag 15 augustus 2019 – Kwart Marathon van Ouddorp (Zuid-Holland) – 5 km of 10,5 km
Mooie en gezellige zomerloop, in en om Ouddorp: de badplaats op Goeree-Overflakkee. Met muziek en leuke terrassen bij de start en finish in het centrum.

Zaterdag 17 augustus 2019 – Amerongseberg Trail, Amerongen (Utrecht) – 10 km of 20 km
De naam zegt het al: hier loop je niet alleen een trail van 10 of 20 km, hier maak je ook hoogtemeters! Over de Amerongse Berg, op de Utrechtse Heuvelrug.

Zondag 18 augustus 2019 – Maron Achterhoek Run, Terborg (Gelderland) – 4 EM / 6,4 km
Leuke lokale zomerloop van AV Atletico ‘73, tijdens het middagprogramma van de wielerwedstrijd Ronde van de Achterhoek. De lopers doen 4 Engelse Mijl.

Dinsdag 20 augustus 2019 – Hoevense Polderloop, Hoeven (Noord-Brabant) – 4 km, 6 km, 10 km of 15 km
Al sinds 1982 is deze loop jaarlijks op de 3e dinsdag van augustus. Met succes bijzonder: “Parkeren in het stro, een appel en een glas ranja na de streep.”

Woensdag 21 augustus 2019 – Beekloop, Eindhoven (Noord-Brabant) – 4 km, 8 km, 12 km of 16 km
De 65ste editie van deze sfeervolle, recreatieve loop op woensdagavond. Met bijna 2000 deelnemers is dit een groot loopevenement in de regio Eindhoven.

Woensdag 21 augustus 2019 – Stratenloop van Genderen, Genderen (Noord-Brabant) – 5 EM / 8 km

Gezellige zomeravondloop van de Altena Road Runners met wedstrijd over vijf mijl. Deze 33e stratenloop is onderdeel van het Zomerfeest Genderen.

Vrijdag 23 t/m zondag 25 augustus 2019 – Zeeuwse Hardloop Driedaagse (Zeeland) – afstanden tot en met 21 km
Drie dagen hardlopen, waarbij je als deelnemer kunt kiezen uit de lange, medium en kortere afstanden. Op Neeltje Jans en door mooie natuur en duingebieden.

Zaterdag 24 augustus 2019 – Halve marathon van Westenschouwen (Zeeland) – 6,5 km, 12 km of 21,1 km
Het grootste bos van Zeeland en een prachtig duingebied vormen het decor voor een schitterende halve marathon door een uniek natuurgebied. Aanrader!

Zaterdag 24 augustus 2019 – De Loop naar de Pomp, Schijndel (Noord Brabant) – 5 km of 10 km
Gezellige hardloopwedstrijd en trimloop over 5 of 10 km in het Brabantse Schijndel. Aansluitend is er een groot terras en podium met live muziek.

Zaterdag 24 augustus 2019 – Bradelierloop, De Lier (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
Leuke, gezellige lokale loop in het Westland, onderdeel van het Agium zomer runcircuit. De hoofdafstand is de 10 km, die bestaat uit twee ronden.

Zaterdag 24 augustus 2019 – Nunspeetse Heideloop, Nunspeet (Gelderland) – 5 km, 10 km of 15 km
Lopen over een prachtig paars bloeiende hei: genieten is dat. Leuke zomerse loop in mooie omgeving, over zandpaden en een licht geaccentueerd terrein.

Zaterdag 24 augustus 2019 – Stratenloop ‘t Bels lijntje, Baarle-Nassau (Noord-Brabant) – 10 km
Bijzondere loop! Het snelle parcours loopt grotendeels over ‘het Bels Lijntje’, de voormalige spoorlijn Tilburg-Turnhout, en gaat 28 maal over de landsgrens. 

Zaterdag 24 augustus 2019 – Schenkelloop, Capelle aan den IJssel (Zuid-Holland) – 5 km, 10 km of 15 km
Leuke lokale prestatie- en wedstrijdloop, tegelijk met de gezellige Schenkelmarkt. Dat betekent veel bezoekers, braderie, kraampjes en kinderattracties.

Zaterdag 24 augustus 2019 – Aquaklimcross Sibculo, Hardenberg (Overijssel) – 3 km, 6 km, 12 km of 21 km
Deze “zwaarste halve marathon van Nederland” is in elk geval een pittige trailrun. Met tien steile zandhellingen en twee waterpassages per ronde van 3km!

Zondag 25 augustus 2019 – Hemmeromloop, Hem (Noord-Holland) – 6 km of 10 km
Snel, vlak en door de KNAU gemeten parcours, waar op de 10 km wedstrijdloop menig PR wordt verbeterd, ook door nationale en internationale atleten.

Zondag 25 augustus 2019 – De Bommen Berendloop, Groningen (Groningen) – 4 EM, 10 km of 21 km
De 17e editie van de Bommen Berendloop, die jaarlijks wordt georganiseerd rond ‘Gronings Ontzet’. Mooi parcours met groene routes door natuurgebied.

Zondag 25 augustus 2019 – 3Plassenloop, Zoetermeer (Zuid-Holland) – 5 km
Hardloopclub Road Runners Zoetermeer organiseert dit leuke loopje langs drie plassen op zondagochtend. Het vlakke parcours is geschikt voor een snelle 5 km.

Zondag 25 augustus 2019 – City Run Roosendaal (Noord-Brabant) – 5 km of 10 km
Deze city run is een leuke Urban Trail, voor de liefhebbers. Je loopt door mooie locaties en gebouwen in en om het centrum van Roosendaal.

Zondag 25 augustus 2019 – Hardloopevent Harmelen, Woerden (Utrecht) – 5 km of 10 km
Leuk zomers hardloopfeestje, met mooie route door de polder bij Harmelen en langs Plas Cattenbroek in Woerden. Met massage, medaille en leuke prijzen.

Zondag 25 augustus 2019 – Gooiseheideloop, Laren (Noord Holland) – 5 km of 10 km
Sportieve afsluiting van de vakantieperiode, georganiseerd door de Gooise atletiekverenigingen uit Hilversum, Bussum en Huizen en Het Goois Natuurreservaat.

Maandag 26 augustus 2019Meijeloop, Bodegraven (Zuid-Holland) – 6,5 km of 15 km
Mooi is het daar! Al meer dan 50 jaar wordt deze recreatieve loop georganiseerd. Op maandagavond, door het prachtige natuurgebied van de Meije

Maandag 26 t/m 29 augustus 2019 – Avondhardloopvierdaagse, Spijkenisse (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
Eind augustus vier avonden achter elkaar meedoen aan één hardloopevenement. Dat kan bij AV Sparta in Spijkenisse, met keuze tussen 5 of 10 km.

Dinsdag 27 augustus 2019 – Ronde van West, Capelle (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
Gezellig hardloopevenement op de grens van Rotterdam en Capelle. De 12e editie belooft weer een feest te worden, met mogelijk 1000 deelnemers.

Dinsdag 27 augustus 2019 – Vechtloop Maarssen, Maarssen (Utrecht) – 5 km of 10 km
Leuke zomeravond loop met lange historie. Het parcours van deze Vechtloop loopt door de fraaie dorpskern van Maarssen en natuurlijk langs de rivier de Vecht.

Woensdag 28 augustus 2019 – Visserijdagenloop, Harlingen (Friesland) – 5 km, 10 km of 16 km
Leuke, kleinschalige loop in Harlingen. Sportvereniging Friesland zorgt hier jaarlijks voor de tijdwaarneming, verkeerregelaars en de verzorgingswagen.

Woensdag 28 augustus 2019 – De Maximale 10, ‘s-Hertogenbosch (Noord-Brabant) – 10 km
De Maximale 10 is een jaarlijkse hardloopwedstrijd langs het Maxima Kanaal in Den Bosch voor het goede doel Spieren voor Spieren.

Woensdag 28 augustus 2019 – Molenweiloop, Heerjansdam (Zuid-Holland) – 5 km of 10 km
Zomeravond klassieker! AV Energie organiseert deze loop voor de 38e keer. Het parcours voert door het natuurgebied tussen Heerjansdam en Zwijndrecht. 

Donderdag 29 augustus 2019 – Wiekloop, De Wijk (Drenthe) – 5 km of 10 km
Leuke lokale hardloopwedstrijd, jaarlijks sinds 1997. Typische dorpsloop, toegankelijk voor iedereen. Van kidsloop tot en met de 10 km.

Vrijdag 30 augustus 2019 – Volksloop Ooststellingwerf, Appelscha en Oosterwolde (Friesland) – 4 EM / 6,4 km
Gezellige loop voor iedereen, jong en oud. Jeugd en G loop starten in Appelscha, de Volksloop van 4 EM start in Oosterwolde.

Zaterdag 31 augustus 2019 – Veluwse Trail Run, Ermelo (Gelderland) – 8 km, 16 km of 25 km
Volledig offroad hardlopen door prachtig historisch natuurgebied! Genieten van heidevlakten, eeuwenoude bomen en monumentale grafheuvels.

Zaterdag 31 augustus 2019 – Keizerloop, Doorn (Utrecht) – 2,5 km, 5 km of 10 km
Mooie omgeving voor een rondje hardlopen! Het parcours gaat over het prachtige landgoed van museum Huis Doorn. Geschikt voor het hele gezin.

Zaterdag 31 augustus 2019 – Dorpsloop Hoevelaken (Gelderland) – 5 km of 10 km
Leuke dorpsloop tijdens de feestelijke 34e Dorpsdag Hoevelaken “Ibiza Style”. Met muziek, yoga, eten en drinken, uitmarkt én hardlopen.

Zaterdag 31 augustus 2019 – Sneek Bolsward Sneek, Sneek (Friesland) – 5 km, 10 km of 20 km
De vijftigste editie van deze Friese hardloopklassieker. Met een aangepast parcours van de kortere afstanden en een extra feestelijke programma.

Ron van der Jagt is algemeen directeur en bestuurder van Le Champion, een van de grotere sportorganisaties van Nederland. Le Champion is een vereniging voor fietsen, wandelen en hardlopen met zo’n 20.000 individuele leden. Jaarlijks organiseert Le Champion zo’n zestig bijzondere sportevenementen, waaronder de Dam tot Damloop, de NN Egmond Halve Marathon en de TCS Amsterdam Marathon. In deze blog deelt Ron elke maand zijn enthousiasme en persoonlijke tips, met grote en kleine loopjes in het hele land. Mis je jouw favoriete hardloopevenement in deze selectie of weet je nog een leuk loopje, laat het dan weten. Suggesties zijn altijd welkom! Berichten graag via ron.van.der.jagt@lechampion.nl