KRUIDIGE STAMPPOT VAN ZOETE AARDAPPEL MET SPRUITJES

Zet de aardappelen op in een grote pan met koud water en een eetlepel zout. Breng aan de kook, en laat ze in 12 – 30 minuten zachtjes gaar koken. Breng een grote pan met water aan de kook. Doe de spruitjes erin en blancheer 6 minuten. Giet af en laat uitlekken. Halveer ze zodra ze afgekoeld zijn. Verhit de olijfolie in een grote hapjespan op halfhoog vuur. Doe de sjalotjes erbij, bestrooi met wat zout en bak in ongeveer 5 minuten zacht. Doe er de knoflook, gember en specerijen bij en bak nog twee minuten. Meng de spruitjes erdoor en bak ze in 10 – 15 minuten beetgaar. 

Haal de pan met de aardappelen van het vuur en giet af. Doe ze terug in de nog warme pan en laat ze een paar minuten uitstomen. Doe de boter erbij met wat zout en stamp de aardappelen fijn. Meng er met een pollepel de melk en het groente-specerijenmengsel door. Verdeel de stamppot over vier borden. Bestrooi met de koriander en serveer met yoghurt. 

Ingrediënten

500 g kruimige aardappelen, geschild en in grove stukken gesneden – 500 g zoete aardappels, geschild en in grove stukken gesneden – 500 g spruitjes, schoongemaakt – 1.5 el olijfolie – 2 sjalotjes, fijngesneden – 3 teentjes knoflook, fijngesneden – 1 el gember, fijngesneden – 1.5 tl korianderpoeder – 1.5 tl komijnpoeder – 1 tl kurkuma – 0.25 – 1 tl cayennepoeder (naar smaak) – 100 g zachte roomboter, in blokjes – 100 ml volle melk – 0.5 bosje koriander – 4 el griekse yoghurt 

 

KRIELTJESSTAMPPOT MET PREI EN GEITENKAAS

Doe de krieltjes in een pan koud, flink gezouten water en breng aan de kook. Laat in 10 – 15 minuten beetgaar koken. Laat uitlekken en droog ze zorgvuldig tussen wat keukenpapier. Plet de krieltjes een voor een voorzichtig met een vork. Meng in een kommetje de geitenkaas met de citroenrasp en flink wat zwarte peper. Verhit de milde olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur. Doe de helft van de krieltjes in de pan en bestrooi eventueel met wat zout. Bak in ongeveer 5 minuten goudbruin. 

Zet het vuur middelhoog, doe de helft van de chilivlokken en de prei erbij en laat nog 5 minuten meebakken, totdat de prei zacht begint te worden. Voeg de helft van de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Haal het groentemengsel uit de pan, doe in een kom en herhaal met de andere helft van de groenten. Meng er het citroensap door. Verdeel de krieltjes op 4 borden, besprenkel met de extra virgin olijfolie, verkruimel er de geitenkaas over en bestrooi met de peterselie. 

Ingrediënten

1 kg krieltjes – 100 g zachte geitenkaas – rasp van 0,5 citroen – 2 el milde olijfolie – 0,5 tl chilivlokken – 2 dunne preien, schoongemaakt, in ringen van 2 cm – 3 teentjes knoflook, fijngesneden – 1 el citroensap – 2 el extra virgin olijfolie – 0,5 supermarktbosje platte peterselie, fijngehakt 

 

KIMCHI-STAMPPOT

Zet de aardappelen op in een grote pan met koud water en een eetlepel zout. Breng aan de kook en laat ze in 12 – 30 minuten zachtjes gaar koken. Doe de spekjes met 0.5 el olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Bak ze totdat de randjes goudbruin kleuren. Verhit de rest van de olijfolie in een andere koekenpan op halfhoog vuur. Doe het sjalotje in de pan en bak in 5 minuten zacht. Doe de knoflook erbij en bak nog 2 minuten mee. Meng er de kimchi door en verwarm 5 minuten.

Haal de pan van het vuur en giet de aardappels af. Doe terug in de nog hete pan en laat een paar minuten uitstomen. Doe de blokjes boter en wat zout in de pan en stamp de aardappels fijn. Meng er met een pollepel de melk, warme kimchi en de helft van de spekjes door. Klop in een kommetje de rest van het kimchi-vocht, de rijstazijn, de sesamolie en de suiker tot een dressing. Verdeel de stamppot over vier borden. Schenk er de dressing over en bestrooi met de bosuitjes en de rest van de spekjes. 

Tip

Kimchi is een Koreaans bijgerecht van gefermenteerde kool en andere groenten. Je koopt het bij een goede Aziatische toko. Een goed alternatief voor kimchi is zuurkool. Vervang de sesamolie dan door eenzelfde hoeveelheid olijfolie en de rijstazijn door wittewijnazijn. 

Ingrediënten

1 kg kruimige aardappels, geschild en in grove stukken gesneden – 125 g spekblokjes – 2 el olijfolie – 1 sjalotje, fijn gesneden – 4 teentjes knoflook, fijngesneden – 250 g kimchi, uitgelekt en fijngesneden, plus 30 ml van het kimchi-vocht – 90 g zachte roomboter, in blokjes – 75 ml warme melk – 0.5 el rijstazijn – 1 el sesamolie – 1 tl bruine basterdsuiker – 3 bosuitjes, in ringetjes

Mis niets en schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief