Nieuws /

Sjaak Betjes deed mee met de vier Warming Up Lopen…

 

De vierde en laatste Warming Up Loop zit erop. Een groep enthousiaste hardlopers trainde gezamenlijk en warmde zich op voor bijvoorbeeld de Dam tot Damloop of de Amsterdam Marathon binnenkort. Sommige liepen mee voor de gezelligheid, om hun hardloopseizoen weer op te starten na de zomer, anderen hadden een specifiek doel om naartoe te trainen. We spraken vandaag met Sjaak Betjes, die alle vier de Warming Up Lopen erbij was, samen met zijn vrouw Ilonka. 

Waarom deed je mee met de Le Champion Warming Up lopen? 
De Warming Up Lopen van Le Champion zijn voor mij hét startmoment voor het loopseizoen. Ik zie dan al mijn hardloopvrienden weer nadat iedereen op vakantie is geweest. Dat zijn mensen van andere verenigingen, maar ook vrienden en andere hardlopers. Het is dan echt een moment van herkenning en krijg je weer zin in het loopseizoen. Er zit voor mij echt een groot gezelligheidsaspect in het hardlopen. 

Vind je het fijner om in je eentje te trainen, of liever samen of in een groep?
Ik loop bijna altijd samen met mijn vrouw Ilonka, we kunnen goed met elkaar trainen. Ze heeft wel een ander looptempo dan ik maar tijdens een training maakt dat toch niet zoveel uit. Ik loop eigenlijk nooit alleen, soms met mensen van de vereniging, soms met vrienden of met Ilonka samen.

 

Waar train je nu voor?
Ik heb eigenlijk meegetraind met de Warming Up Lopen voor de Dam tot Damloop, dat ik daaraan meedoe is een beetje de ‘schuld’ van Peter Klooster (redacteur van Le Champion Magazine). Hij vond het wel een mooi verhaal als ik met de Dam tot Damloop mee zou lopen. Dus toen heeft hij me enthousiast gekregen. Omdat hij het ook wel leuk zou vinden als ik dan op zaterdagavond ook mee zou lopen met de Dam tot Dam by night, ga ik dit jaar zelfs twee keer hardlopen tijdens het Dam tot Dam Weekend! Ach, dat is toch maar acht kilometer, ik ben eigenlijk gewend om marathons te lopen en ik loop zelfs ultralopen dus het is een leuke afwisseling. 

Als je zoveel lange afstanden loopt, is de Dam tot Damloop dan nog wel een uitdaging voor je?
Ja, zeker! Als je veel lange afstanden aflegt, verlies je toch je snelheid en die wil ik graag terug. Dat doe ik door een doel te stellen voor een kortere afstand. Dat doel heb ik nog niet gehaald in mijn trainingen, maar het begin is er! En ik vind de Dam tot Damloop sowieso echt een prachtevenement!

Wat vind je zo leuk aan de Dam tot Damloop?
10 Engelse mijl, daar kan je alles in stoppen, snelheid maar ook uithoudingsvermogen. Je moet alert blijven, het is toch een goed uur sporten. Sommige hardlopers vervloeken de route maar ik vind hem leuk. Er zit veel variatie in: de IJ-tunnel, je loopt dwars door Amsterdam Noord… Je ziet het landschap veranderen, veel mensen langs de route die je aanmoedigen en enthousiasmeren, dat is toch een stukje motivatie om lekker door te gaan. 

Wat is je volgende hardloopavontuur?
Volgende lange afstand wordt de Duinentrail in IJmuiden, samen met Ilonka. Daarna gaan we eind oktober op vakantie en lopen we daar een aantal halve marathons. 

 

Mis niets en schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief