Nieuws /

Reisverslag Wandelvierdaagse Bali

De eerste wandelvierdaagse van dit jaar op Bali, zit erop. Reisleider Jan van Delden doet verslag van de eerste dagen van deze bijzondere reis:

Gelukkig val ik met mijn Hollandse lengte op in de chaos van het vliegveld en het gekrioel van de veel kleinere Balinese ophalers… Vrij snel was de club compleet en er volgde een warm welkom door de vrouw van mijn lokale assistent Nyoman, die iedere deelnemer een traditionele bloemenkrans om de hals legde. Later, tijdens het welkomstdiner met twee beeldschone Balinese danseressen kwamen we helemaal in Balinese sferen.

De eerste wandeldag:
Half zes, in de meeste kamers begonnen de wekkers te rinkelen. Opstaan! Zes uur ontbijt! Min of meer fris kwamen de eersten binnendruppelen en werd nieuwe energie opgedaan. Om half zeven kon men vertrekken en dat gebeurde dan ook, men stond te popelen. Net koeien die in april weer voor het eerst naar buiten mogen!

Het eerste stuk was voor beide afstanden gelijk. Een smal wandelpad met prachtige uitzichten. Bij de splitsing stonden bananenwagen en ambulance. Meteen een mooie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Helaas vielen er een paar heel kleine druppeltjes regen die al gauw overgingen in forse, neerkletterende, grote druppels. De meeste wandelaars trotseerden de regen en liepen gewoon door.

De lokale bevolking: verbaasd maar vriendelijk
Iedere dag weer kwam men weer terug in het hotel met mooie verhalen. Al wandelend werd er genoten van het landschap en de lokale bevolking verbaasde zich: “Zo ver lopen?!” Dat kon men zich nauwelijks voorstellen… Op Bali verplaatst men zich alleen per motorbike. Elke dag werd een warung bezocht voor een kopje koffie of thee. De koffie was wel even wennen, als je je kopje helemaal leeg drinkt zit je met een mond vol koffieprut! Opvallend vond men de vriendelijkheid van de mensen en de hulpvaardigheid. Iedereen groette je of lachte naar je.

De vierdaagse werd afgesloten met een diner en het uitdelen van de herinneringen. Ik denk dat die in de meeste huizen wel een mooi plekje aan de wand zullen krijgen!

De omgeving van Ubud
Vrijdag hebben we een bezoek aan een dorpje in de buurt van Ubud gebracht. We bezochten de lokale pasar (markt) en je keek er werkelijk je ogen uit. Er was zo veel te zien en te ruiken. De ene keer heerlijk geurende wierook en een paar meter verder mandenvol gedroogde visjes, bepaald geen streling voor ons reukorgaan…

Na het bezoek aan de markt volgde een mooie wandeling langs en door sawahs, onderbroken door een bezoek aan een meesterhoutsnijder. De morgen werd besloten met het beschilderen van houtsnijwerk, saté bereiden en offermandjes vlechten. Een paar waagden zich aan het spelen van de lokale gamelanmuziek. Het bleef beperkt tot manmoedige pogingen, want het bleek óh zo vreselijk moeilijk te zijn! Na de lunch kwam een danseres en begon de joged: een dans waarbij de danseres iemand uitnodigt om met haar te dansen. Dit was natuurlijk een komisch nummer, want wij kunnen dat helemaal niet, stijve harken die we zijn… Het Balinese publiek vermaakt zich in ieder geval kostelijk en de mensen van de groep die niet het slachtoffer zijn, vinden het ook ontzettend leuk.

Deze dag was een mooie afsluiting van ons verblijf in Ubud. Morgen gaan we naar Lovina, daarvan lees je hier het verslag!

Mis niets en schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief