Kimchi-stamppot

Zet de aardappelen op in een grote pan met koud water en een eetlepel zout. Breng aan de kook en laat ze in 12 – 30 minuten zachtjes gaar koken. Doe de spekjes met 0.5 el olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Bak ze totdat de randjes goudbruin kleuren. Verhit de rest van de olijfolie in een andere koekenpan op halfhoog vuur. Doe het sjalotje in de pan en bak in 5 minuten zacht. Doe de knoflook erbij en bak nog 2 minuten mee. Meng er de kimchi door en verwarm 5 minuten.

Haal de pan van het vuur en giet de aardappels af. Doe terug in de nog hete pan en laat een paar minuten uitstomen. Doe de blokjes boter en wat zout in de pan en stamp de aardappels fijn. Meng er met een pollepel de melk, warme kimchi en de helft van de spekjes door. Klop in een kommetje de rest van het kimchi-vocht, de rijstazijn, de sesamolie en de suiker tot een dressing. Verdeel de stamppot over vier borden. Schenk er de dressing over en bestrooi met de bosuitjes en de rest van de spekjes. 

Tip

Kimchi is een Koreaans bijgerecht van gefermenteerde kool en andere groenten. Je koopt het bij een goede Aziatische toko. Een goed alternatief voor kimchi is zuurkool. Vervang de sesamolie dan door eenzelfde hoeveelheid olijfolie en de rijstazijn door wittewijnazijn. 

Ingrediƫnten

1 kg kruimige aardappels, geschild en in grove stukken gesneden – 125 g spekblokjes – 2 el olijfolie – 1 sjalotje, fijn gesneden – 4 teentjes knoflook, fijngesneden – 250 g kimchi, uitgelekt en fijngesneden, plus 30 ml van het kimchi-vocht – 90 g zachte roomboter, in blokjes – 75 ml warme melk – 0.5 el rijstazijn – 1 el sesamolie – 1 tl bruine basterdsuiker – 3 bosuitjes, in ringetjes

Mis niets en schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief